Challenge: Een maand eten zonder toegevoegde suikers

eten zonder toegevoegde suikers

Met gemak haal ik dagelijks de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit, ik drink niet of nauwelijks (oke.. op af en toe een Zweedse cider na) en eet zelden fastfood. Gemiddeld genomen leef ik dus best gezond, denk ik. Ik heb echter een hele vervelende ‘eet-eigenschap’: ik snoep veel. Best wel veel, eigenlijk. Het is een soort gewoonte waar ik graag vanaf wil, want gezond is dat natuurlijk niet. Bij wijze van challenge besloot ik daarom in de maand november te eten zonder toegevoegde suikers.

Via de app FatSecret op mijn telefoon houd ik – soms tot hilariteit van mijn collega’s – geregeld bij hoe het met mijn calorie inname staat en daarnaast bestudeer ik regelmatig etiketten van producten die ik eet om op die manier precies te weten wat ik naar binnen werk. Het meeste van het eten dat bij ons op tafel staat heeft een biologische oorsprong, want dat vind ik heel belangrijk. Ik ben dus wel echt bezig met gezond eten, maar dan is daar die ene zwakke plek: trakteert een collega Bossche bollen of ligt er thuis een reep Tony’s in de kast, dan kan ik mij niet inhouden. Geregeld pak ik ’s avonds een handje chips en de pakken ice tea green vliegen er bij ons thuis doorheen. Als ik al die dingen bij elkaar optel, dan krijg ik stiekem behoorlijk wat hoeveelheden suiker binnen. November leek mij de perfecte maand om hier eens iets aan te doen, zo net voor de decembermaand waarin doorgaans toch al meer gegeten wordt.

eten zonder toegevoegde suikers ontbijt
Mijn nieuwe dagelijkse ontbijtje..

Mijn challenge

Een maand zoveel mogelijk eten zonder toegevoegde suikers dus. Mijn idee: ik koop gewoon wat gezonde snacks en laat het een en ander staan. Wel gewoon fruit en brood (dat laatste wel minder overigens), geen sausjes, frisdranken, sapjes, zoet broodbeleg en andere zoetigheden. Ik wil niet heel veel van mijn normale eetpatroon afwijken, om het niet al te moeilijk te maken. Maar toch blijkt dat ik best nog wat moet aanpassen: mijn ontbijt van Special K (met chocolade) cornflakes met sojamelk bevat namelijk al heel veel suikers. Dat gaat dus de deur uit en maakt plaats voor biologische notenmuesli met biologische magere kwark. Ook mijn lunch moet veranderen (bye bye boterham met hagelslag) en dan zijn we nog niet eens halverwege de dag. Oh man.. dit wordt lastig!

Hoe ging het?

Week 1

Mijn plan was om gewoon zoveel mogelijk slecht voedsel uit mijn eetpatroon te skippen en dat betekent automatisch minder eten. Toch wil ik wel wat goede vervangers in huis halen en dus ga ik van tevoren naar de supermarkt. Ik sla verse noten (amandelen, walnoten en hazelnoten) en extra fruit, komkommer en paprika in om mee te nemen naar mijn werk voor momenten dat ik trek krijg. Ook haal ik ander ontbijt in huis. Daarmee verloopt de eerste week beter dan gedacht. Ik eet komkommer en paprika aan de lopende band en drink ik liters thee. Op dinsdagavond (dag 3) zit ik bij PSV op de tribune en ineens kreeg ik vreselijke zoete trek. Echt heel erg trek, ik krijg er hoofdpijn van. Maar ik weet het gevoel te verbijten. Later in de week heb ik nog twee moeilijke momenten, maar op zich valt me dat niet tegen. Ik had erger verwacht, moet ik eerlijk zeggen.

eten zonder toegevoegde suikers uit eten

Week 2

Hoe anders is week 2. Ik merk nu dat ik op drukke werkdagen vooral ’s avonds na het eten enorme cravings krijg. Op de achtergrond sluimert al een paar dagen hoofdpijn, maar of dat door het ontbreken van suiker komt weet ik niet. Grote kans. M. en ik gaan deze week twee keer uit eten: een keer met mijn moeder en een keer met de familie van M. En uit eten zonder suiker? Voor een onervaren suikervermijder als ik is dat lastig. Het enige wat ik voor mijn gevoel kan drinken is water (met een schijfje citroen, voor de afwisseling), de sausjes laat ik links liggen en als iedereen een heerlijk dessert voor zijn neus krijgt moet ik toch even slikken. Dan maar een kop thee. Oh shit.. daar krijg je ook weer iets lekkers bij. En dat pepermuntje bij het weggaan? Suiker! Hmpf. Mag ik dan echt niets hebben? Wat stom.

Week 3

Ik heb stress en ik wil chocolade. Op maandagavond gil ik het even uit: ‘ik wil NU iets lekkers!’ Mijn vriend moedigt me aan nu juist door te zetten en om toch iets te kunnen snacken bak ik suikervrije kruidnoten. Door de combi stress en griep voel ik me echter steeds ellendiger worden en dat merk ik steeds meer aan mijn eetlust. Ik krijg maar weinig op en aan suiker heb ik dus eigenlijk helemaal geen behoefte. Halverwege de week crash ik ziek op de bank en wil ik maar een ding: slapen. Oh, en beschuitjes met jam. Maar in de meeste jams zit suiker. Ik zoek op internet uit welke suikervrije variant ik zou mogen hebben en stuur vriendlief naar de supermarkt. Een paar euro’s lichter, maar ik kan in elk geval iets eten. Ik ga deze week echter wel een keer de fout in: zonder nadenken doe ik een keer een lepel honing in mijn thee, vanwege de keelpijn. Oeps.

Week 4

Ook deze week ben ik nog thuis van mijn werk, dus mijn ritme is een beetje in de war. Wel komt mijn eetlust steeds iets meer terug. Ik weet nu goed wat ik wel en niet mag hebben dus voldoen aan mijn suikervrije dieet gaat eigenlijk heel goed. Tot het moment dat ik boodschappen ga doen en overal Sinterklaaslekkernijen zie. Oh, wat zou ik nu graag mijn tanden zetten in een lekker stukje marsepein of chocoladekruidnoten! Eenmaal de supermarkt uit ben ik het echter weer snel vergeten. Een ontdekking die ik opdoe in het allerlaatste weekend: het potje pindakaas in huis bevat geen toegevoegde suikers. Had ik dat maar eerder geweten… ;-)

eten zonder toegevoegde suikers 2

Het eindoordeel

Wat was het leuk om eens een dergelijke challenge te doen! Er waren momenten dat ik het ontzettend moeilijk vond (iikkk wiiiillll nnuuu kooooeekkkjesss!) maar over het algemeen ging het me helemaal niet zo slecht af. Sterker nog: gemiddeld genomen werd mijn craving voor suiker langzaam wat minder. Hoewel.. de laatste dagen merkte ik dat ik onbewust toch een beetje aftelde naar het moment dat ik weer een stukje chocolade mag. Ondanks dat verwacht ik niet dat ik nu meteen naar de snoeppot ga rennen, want zonder suiker voel ik me eigenlijk best goed en fit (edit: en bovendien ben ik 3 kilo afgevallen). Sterker nog: nu ik dit typ eet ik een broodje met chocoladepasta, gewoon omdat het weer kan. Man, wat zoet! Ongelooflijk, wat een suikerbom!

Wat ik namelijk gemerkt heb is dat ik nog meer groente, fruit en noten ben gaan toevoegen aan mijn voedingspatroon, waardoor ik toe kon met minder eten op een dag. Ik ervaarde minder suikerdips op een dag en voelde me daar (vooral mentaal) heel goed bij! De challenge heeft bij mij voor meer bewustwording gezorgd; zo is koken met behulp van pakjes niet meer denkbaar. Wel merkte ik dat ik suikervrij eten soms een beetje saai vond: ik dronk alleen maar water en groene thee en soms heb je gewoon zin in iets anders, zeker wanneer je gezellig met anderen bent. Eten is toch een sociaal ding, heb ik gemerkt. Misschien komt dit gevoel ook door het feit dat ik nog niet goed weet welke gezonde vervangers ik had kunnen nemen. Al met al vond ik het eten zonder toegevoegde suikers succesvol en ga ik proberen deze gezonde lijn zoveel mogelijk door te zetten.

Eet jij zonder suiker? Welke gezonde vervangers zou jij me aanraden? Ben benieuwd naar leuke recepten!

Delen:

13 Reacties

 1. 1 december 2015 / 1 december 2015

  Zoals je weet heb ik het ook geprobeerd, maar dan één week en niet een maand. Ook leuk om eens een maand te proberen. Oh enne je zegt dat je hebt ‘gezondigd’ door een lepel honing in de thee te doen, maar honing is natuurlijke suiker en is dus verantwoord (het is geen toevoegde suiker). Helemaal geen suiker is namelijk ook niet goed voor ons lichaam :) Knap dat je het hebt volgehouden en dat het wel goed is bevallen!

  • twintigennogwat
   2 december 2015 / 2 december 2015

   Dankjewel Inge! Ik dacht dat honing ook niet zo goed was, daarom. Een week is ook al super goed, uiteindelijk gaat het toch om bewustwording denk ik

 2. 1 december 2015 / 1 december 2015

  Ik vind het echt knap hoe je dit gedaan hebt. Ik zou het dus echt niet kunnen volhouden ben ik bang. Ik vermijd zelf best veel suikers maar ik eet soms wel een boterham met speculoos omdat ik dat heel erg lekker vind.

  • twintigennogwat
   2 december 2015 / 2 december 2015

   Maar dat mag ook best toch? Ik at alleen zoveel suiker, dat het me goed leek eens af te kicken. :)

 3. 1 december 2015 / 1 december 2015

  Echt heel knap dat je het een maand volgehouden hebt! Je was natuurlijk ziek, maar heb je lichamelijk iets gemerkt tijdens de maand of nu erna? Ben ik wel benieuwd naar :)

  • twintigennogwat
   2 december 2015 / 2 december 2015

   Behalve hoofdpijn niet echt. Ik wilde nog gaan kijken of ik misschien afgevallen ben (zou zomaar kunnen), maar de weegschaal is stuk.. dus dat antwoord moet ik je verschuldigd blijven ;)

 4. isolde
  1 december 2015 / 1 december 2015

  “Ik heb stress en ik wil chocolade” Ja, herkenbaar :-)

  Maar zonder gekheid, ik vind dat je het knap gedaan hebt! Al helemaal goed als je het tot op een bepaalde hoogte kan volhouden, maar ik kan me ook goed voorstellen dat je voor avondjes uit eten bijvoorbeeld een uitzondering maakt.

 5. Lies
  4 december 2015 / 4 december 2015

  Die drankjes van innocent zijn zonder toegevoegde suikers, zitten alleen suikers in van het fruit dat ze erin stoppen, misschien een tip :). Ik zou het ook wel een keer willen proberen, maar eigenlijk ben ik daar gewoon veel te lui voor denk ik. :) wel knap dat je het zo hebt volgehouden als ‘suikerjunk’

 6. 4 december 2015 / 4 december 2015

  Super goed dat je hier een artikel aan wijd! Ik vind het super knap van je dat je dit hebt gedaan. Ik ben zelf ook zeker bewuster bezig met wat ik binnen krijg en wat voor een vervang ik ervoor kan kiezen.

 7. 4 december 2015 / 4 december 2015

  Je lichaam moet afkicken van alle suikers… ik had het er erg moeilijk mee toen ik een weekje een sap detox deed. Je merkt dan pas hoeveel troep je in je lichaam gooit en hoe gewend je daar aan bent. Maar een maand zonder suiker… chapeau!

 8. 6 december 2015 / 6 december 2015

  Proficiat! Ik heb echt superveel bewondering voor je dat je het hebt volgehouden (want komaan, die ene lepel honing vergeten we gewoon, zie zijn is een verzachtende omstandigheid!). Zelf zou ik het ook enorm lastig hebben om niet meer te snoepen. Sinds enkele maanden drink ik (bijna) geen frisdrank meer en dat alleen vind ik soms al enorm lastig!

 9. 7 december 2015 / 7 december 2015

  Leuk dat je dat hebt gedaan! Ik probeer ook zo min mogelijk suiker te eten en let erg op mijn voeding. Maar soms lukt het even niet of is er wéér wat op mijn werk met zoetigheid haha. In huis is het makkelijker: ik koop nooit snoep of koeken of dat soort dingen. Als het in huis is moet ik het eten haha, dus gewoon niet in huis halen. Suiker is ook echt een verslaving, je raakt er aan gewend. Dus als je een tijdje minder dingen met (veel) suiker eet neemt de drang daarnaar vanzelf af. En wordt het Sinterklaas en kerst…. hahaha dat wordt nog een uitdaging ;)

 10. 11 februari 2016 / 11 februari 2016

  Wat een leuk artikel! Ik ben ook echt een snoeperd, ik heb zelfs het idee dat ik lichtelijk verslaafd ben aan suikers. Ik heb me voorgenomen om de maand maart niet te gaan snoepen. Wat zal dat moeilijk worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder