Natuurreservaat Kullaberg in Zuid-Zweden: de droom van iedere outdoor liefhebber

Afdalen naar de Lahibia grot in Kullaberg, Zweden

Heb jij zin in een dosis prachtige wilde natuur, steile kliffen om te beklimmen, fantastische uitzichten over Kattegat en Öresund, zwemmen, kajakken, wandelen en mooie stranden? In het zuiden van Zweden, net boven de stad Helsingborg, vind je het prachtige natuurreservaat Kullaberg. Dit schiereiland is echt het walhalla voor iedere outdoor liefhebber! Deze uitdagende plek stond al lange tijd op mijn lijstje om eens te bezoeken en in 2020 was het dan eindelijk zover.

rotsachtige natuur Kullaberg

Natuurreservaat Kullaberg

Kullabergs naturreservat, zoals het op zijn Zweeds heet, ligt op het schiereiland Kullen in de provincie Skåne in het zuiden van Zweden. Kullaberg is een berg van ca. 9 kilometer breed met diepe kliffen en het hoogste punt van het schiereiland ligt 188 meter boven de zeespiegel.. Langs de rotsachtige kustlijn vind je mooie stranden maar liefst 25 grotten. Door deze kliffen en grotten is het gebied erg populair bij abseilers. Je kunt hier dan ook een excursie boeken om onder begeleiding van gidsen te abseilen.

Er zijn wandelroutes van verschillende moeilijkheidsgraden en die zijn prima met elkaar te combineren, waardoor je een mooi rondje kunt lopen. Een deel van het wandelnetwerk Skåneleden loopt hier trouwens ook doorheen. Het natuurbeeld in Kullaberg is erg gevarieerd. Al wandelend kom je door bossen, langs heidevelden en weilanden. Ook kom je vele rotsen en losse stenen tegen, dus enige voorzichtigheid is geboden. Aan de voet van de berg liggen de dorpen Mölle, Arild en Brunnby.

Lees meer: Ontdek het prachtige national park Söderåsen in Zuid-Zweden

Naturum Kullaberg

Kullens Fyr en het naturum

Vanaf de parkeerplaats is het een paar minuten lopen naar Kullens Fyr, naar ik begrepen heb de hoogste vuurtoren van Zweden. De toren is gebouwd in de 16e eeuw, 15 meter hoog en staat 78,5 meter boven de zeespiegel. Dat Kullens Fyr nodig is, wordt wel bewezen door de in totaal 200 schepen die ooit schipbreuk leden. Verschillende wrakken liggen nog voor de kust van Kullaberg.

Ook vandaag de dag is Kullens Fyr nog steeds in gebruik, ik begreep dat je er zelfs kunt overnachten. Bij de vuurtoren ligt het Naturum, het bezoekerscentrum waar je terecht kunt  voor meer informatie over het gebied. Denk daarbij aan informatie over de bossen, vogels en historie. Hier kun je ook terecht voor routekaarten voor je wandeling. We zijn klaar om te beginnen aan onze wandeling!

Wandelen in natuurreservaat Kullaberg

Een heerlijke dagtocht door Natuurreservaat Kullaberg

We starten aan de noordzijde van Kullaberg in een bosrijk gebied en genieten van de geluiden van de vele vogels. Het pad is wat heuvelachtig met hier en daar wat grote stenen, maar goed begaanbaar. Het water van het Kattegat piept af en toe tussen de bomen en de struiken door.

Na een klein halfuurtje komen we aan bij Ablahamn, een rotsachtig strandje. We besluiten af te dalen en even te kijken. Het uitzicht is er prachtig, dus we gooien de drone in de lucht voor wat beelden van de rotsen. Let op: wij lezen pas achteraf dat dit hier eigenlijk niet had gemogen, dus laat de drone alsjeblieft thuis. Na een tijdje lopen we weer verder, de blauwe tekens volgend. Op de wat steilere of minder goed begaanbare punten op de route zijn hekjes neergezet en zelfs een trappetje, super handig!

Het dorp Mölle op schiereiland Kulle - sommarmorgon.com

Bij Ona Mosse verlaten we het pad dat we tot dusver volgden en wandelen we naar het dorpje Mölle. Dit kleine dorpje met haar witte én gekleurde huizen is met 700-800 inwoners erg klein, maar erg mooi om te zien. Bij de haven zijn verschillende café’s en restaurants waar talloze avonturiers genieten van een welverdiend drankje op het terras. We wandelen wat rond, bekijken de kleine vuurtoren op de pier en bespreken grappend welke van de boten in de haven wij best wel zouden willen kopen. Dat lijkt me namelijk zo heerlijk, zeker in deze omgeving!

De prachtige natuur van Zuid-Zweden - sommarmorgon.com

Van Mölle naar Kullens Fyr

Na onze pauze zijn we weer klaar voor deel twee van onze route! We wandelen over Norra strandvägen en gaan vanaf openluchtzwembad Solviken weer wat meer de natuur in. Het is erg rustig aan deze kant van Kullaberg en we snappen meteen waarom, want het is hier meteen een stuk avontuurlijker.

Wandelen op ongelijke paden in Kullaberg - sommarmorgon.com

We wandelen over de rotsen direct langs de waterlijn. Heel tof, maar ik kan me voorstellen dat dit met kinderen iets minder goed te doen is. Vanaf hier blijft de natuur zich steeds afwisselen: we wandelen de bossen in, dan weer over rotsen en dan weer over een weiland waarin koeien en grote grazers staan.

Lahibia grot in Kullaberg bezoeken - sommarmorgon.com

Het uitzicht op de kliffen en de zee is fantastisch, het is hier werkelijk prachtig. Ik wil zelf ook wel eens een stukje afdalen en dat lukt als we aankomen bij de Lahibia grot. Deze smalle grot (inham) is 10 meter diep en 7 meter breed. De grot werd gevormd toen het zeeniveau hoger lag en het gesteente door ijs naar beneden werd gedrukt. De grot verandert door de klimaatomstandigheden en de vondst van onder meer vuursteen en keramiek wijst erop dat mensen de grot jarenlang gebruikt hebben.

Om er te komen dalen we een super steile helling van 55 meter af aan een dun touw. Tikje wiebelig en daardoor een beetje spannend, maar erg tof om te doen. Beneden wachten ons vooral rotsen. De grot zelf stelt niet zoveel voor, moet ik eerlijk zeggen. Toch is het best tof om hier even rond te lopen en omdat we hier buiten de wind zitten is het behoorlijk warm. Heerlijk!

Kullens Fyr - sommarmorgon.com

Eenmaal weer boven wacht ons nog een korte maar steile klim terug naar de vuurtoren, waarmee we ons wandelrondje voltooid hebben. Wat een heerlijke tocht was dit!

Totale kilometers: ca. 14 km
Totale wandeltijd: 3:45 uur

Zoals aangegeven in het stuk kun je ook kortere rondjes lopen in het Kullaberg gebied. Raadpleeg daarvoor de wandelkaarten die verkrijgbaar zijn in het Naturum.

Kunstprojecten Nimis en Arx

Na het bewandelen van deze prachtige route zijn we nog niet klaar met Kullaberg. We stappen in de auto naar de omgeving van Himmelstorpsgården en beginnen vanuit daar aan een wandeling naar het geheimzinnige project van kunstenaar Lars Vilks. Al in 1980 begon hij hier met het verzamelen van drijfhout, dat hij aan elkaar timmerde met een hamer en wat spijkers. Het resulteerde in project ‘Nimis’, wat Latijn is voor: te veel. Een kunstwerk van sloophout in de vorm van een soort gangenstelsel waar je doorheen kunt lopen.

Kunstwerk Nimis, Zweden - sommarmorgon.com

Twee jaar werkte Lars hier zonder dat iemand het merkte, maar nadat Nimis ontdekt werd, kreeg de kunstenaar een boete. En opnieuw, en opnieuw. De zaak kwam zelfs ooit voor het hooggerechtshof omdat het illegaal is om zonder vergunning iets in het natuurreservaat te bouwen. Onze Airbnb host vertelde dat Vilks dit als onderdeel van het kunstproject ziet.

Kunstwerk Nimis in Kullaberg 2020 - sommarmorgon.com

Nimis werd in de loop der tijd vele malen vernield (het is zelfs twee keer in brand gestoken), maar tegenwoordig is het populairder dan ooit om het te bezoeken. Jaarlijks bezoeken meer dan 30.000 mensen Nimis dat nu meer dan 150 meter lang is en gebouwd met 160.000 spijkers. Het geheel weegt maar liefst 70 ton!

Kunstwerk Arx 2021 - sommarmorgon.com

Het is een korte, maar steile afdaling door het bos om bij Nimis te komen. Op het eerste gezicht lijkt het een fragiel bouwwerk dus ik aarzel wat, maar zodra je de eerste stap naar binnen zet voelt het best stevig aan. Je kunt op verschillende manieren door het bouwwerk lopen, maar voorzichtigheid is geboden. Trek vooral goede schoenen aan! Naast Nimis staat een tweede project dat ernaast staat, genaamd Arx. Dit is een kunstwerk dat bestaat uit 150 ton steen en beton.

Ons bezoek aan de twee kunstwerken duurde in totaal, inclusief wandeling er naartoe, een uurtje. Een bezoek is echt op eigen risico(!!), maar ik moet zeggen dat het absoluut een unieke ervaring is. Dus een aanrader? Toch wel, als je van een beetje avontuur houdt.

Update: In oktober 2021 is kunstenaar Lars Vilks overleden na een auto ongeluk. Er wordt nog bekeken of het kunstwerk de status van architectonisch monument kan krijgen.

Meer avontuur in de zuidelijke provincie Skåne:

Bewaren voor later via Pinterest

Pinterest Kullaberg - Zweden

Beluister ook de podcast:

Dit artikel werd voor het laatst geüpdatet in februari 2024.

Delen:

15 Reacties

  1. 3 mei 2021 / 3 mei 2021

    Wat onwijs mooi en bijzondere locatie. Zelf nooit hier geweesg maar zeker om te onthouden

  2. Jouvence
    3 mei 2021 / 3 mei 2021

    Wat een prachtige foto’s en ik vind het kunstwerk juist wel wat hebben!

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      4 mei 2021 / 4 mei 2021

      Ja, wel bijzonder he?

  3. 4 mei 2021 / 4 mei 2021

    Oh wauw, wat ziet dat er schitterend mooi uit. Wat een prachtige natuur is dat daar.

  4. 4 mei 2021 / 4 mei 2021

    Ohh ik word hier helemaal wild van haha. Wij zouden dit jaar eindelijk op vakantie gaan naar Zweden, maar dat zal waarschijnlijk gezien de huidige maatregelen niet doorgaan. Hopelijk dan eindelijk volgend jaar!

    Wat een heerlijke blog heb je trouwens. Ik ga je gelijk volgen. :)

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      4 mei 2021 / 4 mei 2021

      Hopelijk kan het doorgaan, maar anders loopt het gelukkig niet weg en is het volgend jaar wel mogelijk. Enne.. leuk, join the club!

  5. 5 mei 2021 / 5 mei 2021

    Ik word gewoon bijna het beeldscherm in gezogen door je foto’s. Wat een prachtige natuur hebben ze daar. Ik zou daar best eens heen willen voor wat avontuur en cultuur snuiven :)

  6. Frederique
    5 mei 2021 / 5 mei 2021

    Het ziet er werkelijk prachtig uit. Wat grappig is, is dat ik elke keer dat ik dit soort posts lees, ik bedenk dat ik eens naar het noorden op vakantie wil maar eenmaal de vakantie daar, dan reis ik zo snel mogelijk af naar het zuiden. :)

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      5 mei 2021 / 5 mei 2021

      Wat jammer! Waarom toch niet een keertje proberen dan?

  7. Mandy
    5 mei 2021 / 5 mei 2021

    Oehh!!! Dit ziet er zo leuk uit, klinkt ook heel leuk. Ik ben nog nooit in Zweden geweest maar staat wel hoog op mijn lijstje. Lijkt me een prachtig land

  8. 6 mei 2021 / 6 mei 2021

    Mooi om het weer een keer te zien. Een aantal jaren geleden hier ook geweest.

  9. 7 mei 2021 / 7 mei 2021

    Wat een prachtig en veelzijdig landschap. Lijkt me erg mooi om naar toe te gaan

  10. 7 mei 2021 / 7 mei 2021

    Ik moet heel eerlijk bekennen dat dit niet helemaal mijn ding is. Ik ben niet zo heel avontuurlijk aangelegd. Aan de andere kant zie ik veel Zweedse crimi’s (Lumière reeks) en daar valt de mooie omgeving van Zweden mij wel altijd op. Dus misschien moet ik het gewoon eens uitproberen. Toen we net samen waren (inmiddels – ik schrik ervan – bijna dertig jaar alweer) opperde ik het wel, maar kozen we toch voor de Zuid-Europese vakantielanden of Azië…

  11. Nia Hayes - ShunCy
    8 september 2021 / 8 september 2021

    Na een paar dagen de tijd te hebben genomen om de omgeving te verkennen, en een nachtje te hebben geslapen in een van de leukste hotels die ik ooit heb bezocht (Hotel Fågelbo), begon de vakantie pas echt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder