Ontdek de rijke natuur van Söderåsens Nationalpark in Zuid-Zweden

Söderåsens Nationalpark

Wie mijn site met enige regelmaat bezoekt, weet dat natuur en hiking trips (in de bergen) een belangrijk onderdeel zijn van onze reizen naar Scandinavië. Maar mocht je denken dat je daarvoor vooral in noordelijker gelegen gebieden moet zijn, dan heb je het mis. Ook in de zuidelijke regio Skåne heb je prachtige natuur waar je prachtige wandelingen kunt maken. In het miljoenen jaar oude Söderåsens Nationalpark kun je uren vertoeven. ’s Zomers en ’s Winters. Ook als je geen geoefende wandelaar bent. Geloof me.

Hiken in Skåne - zomer vs winter
Links: winter 2020, Rechts: zomer 2016

Meer over Söderåsens Nationalpark

Het zuiden van Zweden vlak? Misschien, maar in ieder geval niet hier. Söderåsens Nationalpark kent een ontzettend rijke historie. Ik ben geen aardrijkskundige, maar zal proberen in het kort samen te vatten hoe dit prachtige gebied tot stand is gekomen.

Söderåsen is een heuvelrug op 212 meter boven de zeespiegel en is gelegen in de gemeentes Klippan (Heb je die naam wel eens in een Zweeds woonwarenhuis gezien? Dat kan!) en Svalöv. Het natuurgebied is gevarieerd: je vindt hier berkenbos, stromende beekjes, indrukwekkende hellingen en panoramische uitzichten over de ravijnen. Het hoogste uitkijkpunt is Kopparhattan.

Puinhellingen in Söderåsens Nationalpark

Wat ik zelf heel indrukwekkend vind zijn de puinhellingen, vol rotsen en kleinere stenen. Wat ik begrepen heb waren dit ooit steile rotswanden langs de zijkanten van de valleien. Duizenden jaren druppelde water in kiertjes en gaten van de rotswanden, maar in de ijstijd bevroor het water. Het ijs zette uit en de rotswanden braken. Het resultaat? Je kunt het nog altijd zien als je door de vallei wandelt.

Reeds duizenden jaren hebben mensen gebruik gemaakt van dit natuurgebied en het bewerkt om er voedsel te verbouwen en dieren te laten grazen. In het midden van de 19e eeuw was de hoeveelheid bos in het gebied waarschijnlijk op zijn kleinst, en in de jaren zestig van de vorige eeuw begon de provincie aan een plan om de natuur in dit gebied beter te beschermen. In de jaren die volgden werden de plannen stapsgewijs gerealiseerd en uiteindelijk werd in 2001 het 1.625 hectare (16 km²) grote nationale park geopend door de koning van Zweden. Een park dat voor 93% bestaat uit bos: wat een verschil!

Lees meer: 8x doen in Skåne, Zuid-Zweden

Wandelroutes in Söderåsens Nationalpark

Verschillende hiking routes rondom de Skäralid vallei

Zin in een stevige wandeling? Trek je wandelschoenen aan en ontdek Söderåsens Nationalpark via een van de duidelijk uitgestippelde wandelroutes. In totaal vind je hier maar liefst 50 kilometer aan hiking trails. De meeste van die routes vind je in de omgeving van de lange, diepe kloof Skäralid. Deze vallei is enorm en heeft loodrechte kliffen rondom de Skärån rivier. Vooral vanaf boven geeft dat een waanzinnig uitzicht.

Er zijn wandelingen met een verschillende moeilijkheidsgraad en tijdsduur. De langste is 7,7 kilometer, de kortste 900 meter. Twee routes zijn rolstoelvriendelijk.

Entree Naturum in Skäralid

Twee ingangen, zes bestemmingen

Het nationaal park heeft twee officiële ingangen. Om te wandelen in Skäralid ga je binnen bij de Main Entrance. Hier vind je ook het Naturum Visitor Centre waar altijd gratis een interactieve tentoonstelling te bekijken is. Er is een restaurant (tipje: maak gebruik van het buffet voor een echte Zweedse lunch!). En uiteraard krijg je hier ook meer tips over wat je in het park kunt doen. Ook aan kinderen is gedacht: bij het Naturum is een speeltuintje (het Prins Oscars Naturlek) en er is een heuse dinosaurus quiz die je kunt doen op een van de routes. Super leuk!

[the_ad id=”14856″]

De zuidelijke entree in Röstånga (in de Nackarpsdalen vallei) is meer een informatiecentrum voor toeristen. Je krijgt er tips voor activiteiten, slaapplekken en restaurantjes in de omgeving én je kunt er fietsen huren. Hier is ook het Odensjön meer gelegen, dat zéker een bezoek waard is.

Tip: wil je overnachten in het Söderåsens Nationalpark, tijdens je wandeling? Dat kan! Op verschillende plekken in het gebied mag je je tentje opzetten en een vuurtje maken. Ook is er op die plekken een watervoorziening.

grillen bij het Naturum in Skäralid

Extra leuk: als het in de zomer niet te droog is, mag je hier zelf grillen bij een van de vuurplaatsen bij het Naturum in Skäralid. Er ligt hout dat je zelf mag hakken en vervolgens kun je lekker chillen met uitzicht op het Skärdammen meer. Wij deden dit enkele jaren terug al eens en het is echt leuk om te doen na een wandeling.

Lees meer: Fulltofta hiking trail: wandel een stukje van de Skånekeden in Zuid-Zweden

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Amy | Sommarmorgon.com (@89_amy) op

De Hjortsprångrundan route

Een mooie route om te wandelen is de Hjortsprångrundan route. Deze route is 7,7 kilometer en daarmee de langst uitgestippelde route in het gebied. Ook wordt deze aangemerkt als een van de moeilijkere routes. Natuurlijk kun je wel gewoon routes aan elkaar koppelen om zo nog meer kilometers te wandelen. Wij wandelden deze route afgelopen februari, toen we in Zweden waren voor het plannen van onze bruiloft.

De route leidt je van het Skäralid Naturum Visitor Centre naar het uitkijkpunt Hjortsprånget. Hjortsprånget is een smalle rotsrichel die uitsteekt in de diepe en steile vallei. Het biedt een prachtig uitzicht! Deze naam heeft trouwens niet per se een hele positieve betekenis, want deze komt uit de tijd dat men hier op herten jaagde door ze over de klifrand te verdrijven. Ze hielden de herten voor de gek! Op dit moment is er geen nederzetting meer te zien, alleen de verspreide stapels verzamelde stenen getuigen nog van het feit dat hier mensen woonden en het land gebruikten.

Natte voeten halen in Söderåsens Nationalpark

Natte voeten halen

De wandeling leidt je eerst een heel stuk langs de Skärån rivier. In de winter is dit een route met hindernissen, als de rivier overstroomt. Al dat balanceren, springen en klauteren maar de wandeltocht wel extra leuk natuurlijk, maar of je met droge voeten thuiskomt is de vraag.

De Hjortsprångrundan is dus een van de moeilijkere routes, wat ook komt door het vele klimmen. Maar dat is het zeker waard, want bij uitzichtpunten Lierna en Hjortsprånget heb je een weids uitzicht over de vallei. Dat is echt een beloning, ook als je op koude of regenachtige dagen gaat hiken! En als je uitgewandeld bent? Dan plof je toch lekker voor een drankje neer bij een van de vuurplaatsen, of het restaurant?

Tip: Kijk of je tijdens je wandeling de zes challenges kan afvinken. Ze staan in het boekje met de kaart die je gratis mee mag nemen.

Meer informatie over Söderåsens Nationalpark vind je op hun website.

Bewaren voor later via Pinterest

Pinterest Söderåsens National park

12 Reacties

  1. 10 mei 2020 / 10 mei 2020

    Tof! Ik ben wel benieuwd naar die challenges. En naar de Zweedse lunch natuurlijk ;) Ik hoop ooit nog eens naar Zweden te gaan, en ik geloof dat ik dan een hele rondreis kan plannen op basis van jouw blog, haha!

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      11 mei 2020 / 11 mei 2020

      Zweedse lunch is altijd goed toch? En als je ooit eens gaat, dan geef je maar een gil als ik kan helpen :-)

  2. 11 mei 2020 / 11 mei 2020

    Wat ziet het er mooi uit, wij zijn ook van het wandelen in de bergen en alhoewel ik nog nooit in Zweden ben geweest, zal ik hier zeker eens heen, het lijkt me prachtig en dat zie ik bij jouw foto’s ook wel.

  3. 11 mei 2020 / 11 mei 2020

    wauw wat mooi daar!! nooit in zweden geweest btw maar zou er best een keer heen willen

  4. 11 mei 2020 / 11 mei 2020

    Wateen prachtige natuur…lijkt me echt rustgevend

  5. 11 mei 2020 / 11 mei 2020

    Wauw wat is het zuiden van Zweden toch mooi! En heel weerbarstig. Daar hou ik wel van. Slapen in het National park lijkt me helemaal geweldig om echt op te gaan in de natuur.

  6. 11 mei 2020 / 11 mei 2020

    wauw wat een prachtige wandelroute zeg, ziet er goed uit! mijn tantes zijn hier ook geweest en het staat bij ons ook nog op de travellist

  7. 11 mei 2020 / 11 mei 2020

    |Wij waren een paar jaar geleden voor het eerst in Zweden en waren inderdaad onder de indruk van de rust en de ruimte en de prachtige natuur. We hebben toen wel een paar wandelingen gemaakt, maar ik vond het vooral lastig om informatie over wandelroutes te krijgen, mede ook misschien omdat er geen VVV-kantoor aanwezig was en ik het via internet niet echt goed kon vinden.

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      11 mei 2020 / 11 mei 2020

      Waar zijn jullie geweest dan? Er zijn juist hele goede wandelnetwerken te vinden en routekaarten ook. Mocht je nog eens gaan: ik help graag!

  8. 11 mei 2020 / 11 mei 2020

    Heerlijk en wat een prachtige plaatjes. Ik krijg weer zo’n zin om op reis te gaan als ik deze foto’s zie want heb alle wandelroutes bij mij in de omgeving nu wel gezien ;)

  9. 12 mei 2020 / 12 mei 2020

    Wow dat ziet er prachtig uit. Ik hoop ook ooit nog eens naar Zweden te gaan.

  10. 13 mei 2020 / 13 mei 2020

    Ik moet eerlijk bekennen dat ik alleen nog maar in Stockholm ben geweest. En dat was geweldig! Nu ben ik ook meer iemand voor de stad dan voor wandelen moet ik zeggen. Ik vind het er fantastisch uitzien en het lijkt mij prachtig, de natuur in Zweden. Maar het is gewoon niet zo mijn ding (wandelen). Al doe ik het nu best vaak, maar dan alleen in de wijk. Als mijn dochtertje thuisonderwijs krijgt, vind ik het belangrijk dat ze regelmatig en lang buiten skeelert, stept of wandelt. Dus dan wandelt ze een uur met mij en een half uur met haar (thuiswerkende) vader. Maar ja, dat is gewoon in de wijk (al vind ik steeds meer routes ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder