Voeding | Ik deed een 3-daagse sapkuur

sapkuur

Toen twee van mijn collega’s een tijdje geleden opperden om eens een 3-daagse sapkuur te gaan volgen, riep ik in vol enthousiasme ‘ik doe mee!’ Een beetje onwetend over wat zo’n sapkuur dan precies zou inhouden, want detoxen, sapkuurtjes, diëten: ik had niets van dat alles ooit zelf gedaan. Ondanks dat ik altijd gezond probeer te eten, prop ik mijzelf tegelijkertijd vol met veel suikers en andere rommel. Een sapkuur leek mij dus een goede manier om daar eens afstand van te doen en mijn lichaam wat rust te geven. We bestelden een 3-daags programma en afgelopen week gingen we dan echt van start. Wellicht overbodig, maar toch: deze blogpost is niet gesponsord en ik deel puur uit eigen interesse mijn ervaringen.

Over sapkuren wordt een hoop gesproken en gevonden. Sommige mensen geloven er totaal niet in, anderen menen dat het een goede manier is om het lichaam te reinigen van afvalstoffen. Ik wil daar niet perse een mening over geven. Voor mij persoonlijk was de keuze om een sapkuur te doen tweeledig: enerzijds een kick-start voor een beter eetpatroon en mijn lichaam rust geven door alleen pure ingrediënten tot me te nemen. Anderzijds was het een (mentaal) experiment: kan ik dit? En kan ik dat dan ook volhouden? Het programma dat wij kozen komt van het Brabantse bedrijf SapVers. Zij blenden iedere dag de sappen met rauwe (seizoens)groenten, fruit en verse kruiden. Voor het blenden gebruiken zij het complete product, indien mogelijk inclusief schil, zaden en vezels. Maandagmiddag werden voor ons alledrie tasjes met blends voor de eerste twee dagen afgeleverd op kantoor. Van tevoren hadden we al wat informatie gekregen waarmee we ons konden voorbereiden; zo at ik maandag bijvoorbeeld al geen suiker meer.

Vanaf het moment dat de sapjes geleverd zijn begint het bij mij te kriebelen en eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik er toch een beetje tegenop zie op te gaan beginnen. Zenuwen, maar ik besluit de knop om te zetten en ervoor te gaan. Per dag zullen we twee sappen van 500 ml gaan drinken (ontbijt en lunch), twee sappen van 250 ml (de tussendoortjes of ‘snacks’) en een soep van 500 ml. Dat maakt een totaal van ongeveer 1500 kcal per dag. Daarnaast sla ik nog even wat citroenen in, zodat ik die op kantoor in een kan water kan gooien. Toch lekkerder dan alleen maar gewoon water drinken.

sapkuur-sapjes-dag-1

Hoe verging de sapkuur me?

Dag 1:

Op dinsdagochtend sta ik een beetje later op dan normaal, want niet ontbijten scheelt toch tijd, haha! Rond kwart voor negen drinken we op kantoor gezamenlijk de eerste blend: een mix van spinazie, ananas en kokoswater. Dat bevalt prima, ik vind het erg lekker! Ik doe er bewust ruim een uur over om het eerste sapje op te drinken, zodat ik in de ochtend niet meteen naar de tussendoortjes hoef te grijpen en een snack kan bewaren voor de avond. In de middag krijg ik een enorme dip: ik mis het kauwen op eten, mijn energie én mijn stemming dalen flink. Een suikerdip? Waar ben ik aan begonnen? Ik kijk enorm uit naar het soepje ’s avonds en deze mix van o.a. zoete aardappel, ui, knoflook blijkt ook zeer lekker. Ik hang ’s avonds een beetje op de bank, drink een paar slokken van het tussendoortje met botersla, venkel, kiwi, appel en munt (lekker, want crunchy!) maar ben eigenlijk te moe om nog wat te eten drinken en ga dus vroeg naar bed.

Dag 2:

Als ik woensdagochtend opsta voel ik me eigenlijk heel energiek, iets wat ik niet helemaal had verwacht. Op kantoor pak ik het ontbijt van die dag erbij: de Choco Loco blend (bevat o.a. spinazie, rauwe cacao, blauwe bessen en quinoavlokken). Hier had ik zin in en het blijkt een succesverhaal! Dat geldt ook voor de rest van de sappen die dag. Het enige is dat ik mijn lunch niet op krijg, omdat de honger volledig weg is na het ontbijt en een halve snack. In de middag krijg ik een telefoontje van Sandra, voedingsdeskundige en eigenaresse van SapVers. Ze belt om te vragen hoe het gaat en geeft me wat advies rondom het opdrinken van de blends. Fijn, die ondersteuning! Ik drink de rest van de sapjes in rustig tempo op en geniet met volle teugen van de heerlijke soep ’s avonds. Ik merk dat ik deze dag enorm veel energie heb en me heel goed voel. Ik voel me licht en happy, dus kom maar door met dag 3!

sapkuur-proces-amy

Dag 3:

Donderdag: de laatste dag van de sapkuur. Ik voel me nog steeds goed en merk dat mijn buik rustig is.. fijn! De challenge van deze dag zit hem voor mij in het ontbijt: de blend Queen Noa bevat chai-kruiden. Helaas vind ik chai echt vreselijk en ik voer dan ook een klein gevecht met mijzelf om deze blend op te drinken. De blend opdrinken lukt echt niet – amper halverwege besluit ik het op te geven. Dat merk ik al vrij snel aan mijn energieniveau, dat naar beneden keldert. Ik heb er even flink de balen in. Na een tussendoortje van o.a. spinazie, avocado en kiwi, de lunch (een blend met o.a. rode biet, peer en ananas) en een wandeling buiten voel ik me echter weer een stuk beter en ervaar ik weer dezelfde energie als op dag 2. Ik kan dan ook flink wat meters maken met mijn werk. Wat een fijn gevoel! Ook de soep bevalt me weer uitstekend, het vormt iedere avond het hoogtepunt van de dag haha!

sapkuur-boekjes

Dus: Wat vond ik van deze sapkuur?

Drie dagen zonder vast voedsel maar alleen sapjes en soepen drinken. Of je er nu in gelooft of niet: ik heb het blendprogramma als erg prettig ervaren. Ondanks mijn dipje op dag 1 voelde ik mij energiek en happy, heb ik geen honger gehad en kwam ik de dagen goed door. Hoewel het misschien niet perse heel verstandig is, heb ik mij toch iedere ochtend even gewogen. Het resultaat van drie dagen sappen was een gewichtsverlies van in totaal 2,6 kg. Best flink, maar daar was het me absoluut niet om te doen. Wat ik prettiger vond, was het feit dat zowel mijn darmen als mijn huid bijzonder goed reageerden op drie dagen detoxen. Mijn buik voelde opvallend rustig en ook mijn huid was in no time geheel ontstekingsvrij. Wauw, dat effect had ik niet verwacht.

Ook mijn collega’s waren blij met het effect van de kuur. Net als ik vonden zij het programma goed vol te houden, omdat de sapjes goed uitgebalanceerd zijn qua ingrediënten en je eigenlijk de hele dag door wel iets binnenkrijgt. Een hongergevoel? Totaal niet! Waar ik mij misschien een beetje op verkeken heb is het terugkeren naar vaste voeding. Sandra gaf ons een boekje met een aantal goede recepten én een pot verse granola waar ik ook mee aan de slag ben gegaan. Ondanks dat merk ik dat mijn buik direct weer onrustig reageert als ik iets gegeten heb en dat vind ik wel jammer. Toch ben ik absoluut gemotiveerd om deze gezonde mindset (nog even) vol te houden, want ik vind het wel echt een echte eye-opener om te zien wat het effect is van enkele dagen alleen maar onbewerkte producten innemen. Het volgen van een sapkuur is wat mij betreft dus absoluut voor herhaling vatbaar!

Heb jij wel eens een sapkuur gedaan of zou je het overwegen?

Delen:

17 Reacties

 1. Zoë-Amber
  29 januari 2017 / 29 januari 2017

  Normaal een fan van sapkuurtjes etcetera (want tsja, je hoort er veel over inderdaad).
  Maar het feit dat jij een ontstekingsvrije huid noemt….makes me want to try!

  Dat zou echt geweldig zijn.

  • twintigennogwat
   31 januari 2017 / 31 januari 2017

   Het is natuurlijk geen garantie dat het bij iedereen werkt, maar mijn huid is er idd erg van opgeknapt dus het proberen waard!

 2. 29 januari 2017 / 29 januari 2017

  Super leuk! Dit zou ik voor 3 dagen ook wel eens willen proberen. Ben heel benieuwd hoe ik er op zou reageren haha.

 3. 29 januari 2017 / 29 januari 2017

  Leuk om hier eens een eerlijke, ongesponsorde mening over te lezen ;) Fijn dat de sapkuur je, op dat ene niet zo lekkere sapje na, goed is bevallen. Ik kan me wel voorstellen dat de overgang op vast voedsel daarna weer even lastig is. Maar fijn dat je er in ieder geval zo’n goed effect mee hebt bereikt in die drie dagen :)

 4. 29 januari 2017 / 29 januari 2017

  Ooit wel eens gedaan en dan zelf de sapjes gemaakt. Was best goed vol te houden maar ik verviel al snel in oude gewoontes. Misschien zou ik het nog eens moeten doen om terug een gezonde start te maken.

  • twintigennogwat
   31 januari 2017 / 31 januari 2017

   Jep, dat van die gewoontes herken ik wel.. dat is de grote uitdaging he! Maar zo’n kuurtje is in ieder geval een mooie start voor meer bewustwording :)

 5. 29 januari 2017 / 29 januari 2017

  Ik heb er ook eentje gevolgd van 6 dagen en ik voelde me echt vet energiek toen, dus ik geloof er wel in. Helaas had ik wel echt honger, haha.

  • twintigennogwat
   31 januari 2017 / 31 januari 2017

   Ah wat vervelend! Welke kuur volgde je en hoeveel mocht je ‘eten’ dan?

 6. 29 januari 2017 / 29 januari 2017

  Wat knap dat je het hebt volgehouden en dat je het zo goed hebt ervaren!
  Ik heb ooit niet langer als anderhalve dag volgehouden dus dat je het met drie dagen zo goed hebt ervaren vind ik een hele buiging waard, haha.

 7. 30 januari 2017 / 30 januari 2017

  Interessant, ik wil het zelf ook al een hele tijd doen maar ben dus een beetje huiverig voor wat het met het energieniveau doet. Jouw review geeft me wel een beetje moed :)

  • twintigennogwat
   31 januari 2017 / 31 januari 2017

   Daar was ik ook een beetje bang voor (en voor de honger), maar dat ging dus echt heel goed! Ga je het zelf ook proberen?

 8. 31 januari 2017 / 31 januari 2017

  Zelf wil ik dit ook graag een keer proberen, het lijkt me fijn dat je lichaam zo even kan detoxen. Helemaal na jouw positieve ervaring wil ik het zelf ook proberen! Al ga ik ook echt geen chia drinken, vind ik heel vies! Malou x

 9. 31 januari 2017 / 31 januari 2017

  Ik zou mijn koffie denk wel vreselijk missen, lijkt me echt heel lastig! Is die soep dan trouwens wel warm? En je geeft aan dat maandag middag de sapjes voor de eerste 2 dagen werden bezorgd, wanneer werd het dan bezorgd voor dag 3? of lees ik daar nu overheen?

  • twintigennogwat
   31 januari 2017 / 31 januari 2017

   Ik drink zelf geen koffie, maar mijn collega’s wel. Zij vonden het wel een tikje lastig, maar een van hen drinkt tot op heden nog steeds geen koffie.. helemaal ‘afgekickt’! En de soep is inderdaad warm, die kun je gewoon zelf in een pannetje opwarmen :-) Het bezorgmoment van sapjes voor dag 3 heb ik idd niet genoemd. Die sapjes werden op dag 2 gebracht en toen kregen we ook ieder een pot granola cadeau.

 10. Astrid
  31 januari 2017 / 31 januari 2017

  Wauw, wat fijn dat het je goed is bevallen! Ik heb nog nooit een sapkuur gedaan. Zelf zou ik denk ik vooral ’s avonds echt trek krijgen in vast voedsel, want ik ben echt een avondetenmens. Wel goed dat dit je motiveert om voorlopig gezond(er) te blijven eten.

 11. 4 februari 2017 / 4 februari 2017

  Ik was ook aan het overwegen om eens een ‘sapdetox’ te doen, maar ik ben bang dat ik veel honger ga hebben… Het is in ieder geval heel bemoedigend te lezen dat je het zo leuk vond en dat je geen honger hebt gehad (stelt me toch gerust :D). En het heeft ook echt voordelen gehad, zelfs na drie dagen! Misschien dan toch maar eens proberen…

  • twintigennogwat
   6 februari 2017 / 6 februari 2017

   Wat goed! Nee, honger had ik zeker niet… het was zelfs zoveel dat ik het niet goed op kreeg allemaal. Zeker de moeite waard om te proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder