Over het volhouden van goede voornemens

awesome

Het nieuwe jaar is vandaag vier dagen oud en voor sommige mensen betekent dat dat de goede voornemens die ze tot vijf dagen geleden enthousiast uitspraken al lang weer vergeten zijn. Maar dat hoeft natuurlijk niet, want misschien ben je er wel heel druk mee bezig! Of misschien ben je er gewoon nog niet aan toegekomen, omdat je tot vandaag vakantie had en morgen het ‘gewone’ leven pas weer begint (zoals voor mij). Ik geef je vandaag vijf tips om te zorgen dat jij aan het einde van 2015 kunt zeggen: die voornemens… die zijn gelukt!

1. Houd het realistisch
Je kunt natuurlijk beginnen met een lijst van vijftig goede voornemens, maar dan weet je op voorhand al dat ze heel snel gaan sneuvelen. Immers: een goed voornemen betreft vaak het veranderen van gewoontes en dat kost nu eenmaal tijd en moeite. Het veranderen van 1 gewoonte is doorgaans al moeilijk genoeg, dus leg de lat niet meteen veel te hoog door een enorme lijst samen te stellen. Misschien kun je met ongeveer drie doelen beginnen? Als je er dan eentje gehaald hebt kun je weer een nieuwe toevoegen. Dat is een stuk realistischer.

2. Maak ze concreet
Natuurlijk is het gemakkelijk om te zeggen: ik ga gezonder eten. Maar wat is gezonder? Ga je minder snoepen, hang je je abonnement bij de plaatselijke frietboer aan de wilgen om vaker zelf te gaan koken of wil je je nu écht gaan houden aan die ‘voorgeschreven’ twee stuks fruit per dag? Veel voornemens zijn vrij algemeen en breed te interpreteren, dus het is belangrijk om je goede voornemen concreet te maken. Er zit een groot verschil tussen ‘vaker sporten’ of ’twee keer per week sporten’. Die laatste is veel concreter en daarom ook makkelijker te controleren. Je kunt ook een datum hangen aan je doel: wanneer wil je het bereikt hebben? Ook dat maakt je voornemen concreet en zorgt ervoor dat je makkelijker overgaat tot actie!

3. Waarom wil je dit?
Het is goed om je te bedenken waarom je iets wilt. Dat helpt je bij het werken aan het doel. En probeer je eens in te beelden hoe het gaat voelen als je het doel bereikt hebt.. dat maakt het een stuk makkelijker om je goede voornemen te realiseren! Door te beseffen dat je iets graag wilt en waarom je het wilt, wordt het waarschijnlijk makkelijker het doel daadwerkelijk te behalen: niemand verplicht je dit, je doet het voor jezelf!

4. Houd de resultaten bij
Wil je afvallen of je sportfrequentie vergroten? Noteer je resultaten! Dan kun je regelmatig evalueren en bekijken waar je kunt bijsturen. Wees daarbij eerlijk: je hebt er niets aan om jezelf voor de gek te houden. Het werkt enorm motiverend als je ziet welke stappen je maakt en kan ook als houvast dienen als het even wat minder loopt!

5. Zoek een buddy
Het kan heel lastig zijn om in je eentje te werken aan een goed voornemen. Ben je ontzettend a-sportief maar wil je wel graag vaker gaan sporten, zoek dan een buddy die met je meegaat. Is ook nog eens een stuk gezelliger dan alleen te staan hupsen in de sportschool! Het kan ook enorm helpen om aan je familie en vrienden te vertellen waar je mee bezig bent. Zij kunnen je steunen en stimuleren op het moment dat je het even lastig krijgt. Dat is fijn, want die steun kan je vast goed gebruiken!

Mijn goede voornemen is om doordeweeks  niet meer te snoepen. Ik snoep vrij veel en vooral als ik op mijn werk ben wil ik ’s middags nog wel eens zwichten voor iets zoets. Daar ga ik nu een vervanger voor zoeken, die ervoor moet zorgen dat ik bij trek gewoon iets anders kan nemen. Hopelijk ga ik het volhouden, ik ga er mijn best voor doen in elk geval!

Heb jij goede voornemens? Mocht je nog in volle overtuiging bezig zijn met je goede voornemens dan wil ik je heel veel succes wensen… je kan het! 2015 wordt jouw jaar!

Delen:

10 Reacties

 1. 4 januari 2015 / 4 januari 2015

  Met jou tips gaat dit zeker ons jaar worden, we gaan ervoor <3 Superfijn artikel!

 2. 4 januari 2015 / 4 januari 2015

  Leuk artikel! Ik heb dit jaar alleen geen goede voornemens omdat ik me er gewoon niet aan kan houden haha :)

 3. Lieke
  4 januari 2015 / 4 januari 2015

  Haha Amy, wij dachten hetzelfde.
  Voor morgen staat bij mij hetzelfde onderwerp centraal! Kleine haalbare doelen maken, doelen opstellen die je ook echt wil behalen (waar je hart ligt) en vorderingen bijhouden.

 4. 4 januari 2015 / 4 januari 2015

  Fijne tips! Ik denk dat het inderdaad belangrijk is dat je doelen realistisch zijn, anders lukt het je toch niet of geef je veel sneller op…

 5. 4 januari 2015 / 4 januari 2015

  wat een handige tips.! ♥ voornemens bedenken zijn inderdaad makkelijker dan ze volhouden xx

 6. 6 januari 2015 / 6 januari 2015

  Hele fijne tips dit! Dit jaar lekker geen goede voornemens, alleen een doel. Een vast contract bemachtigen. Hoewel ik hier verder geen invloed op heb…

 7. Petra
  8 januari 2015 / 8 januari 2015

  Dat zijn zeker handige tips die kunnen helpen om je doel te bereiken. Ik heb niet echt een specifiek doel. Ik wil alleen nog meer naar mijn hart luisteren.

 8. 10 januari 2015 / 10 januari 2015

  Wat een goede tips dit! Ik ben dit weekend maar weer een soort challenge met mezelf aangegaan, dat werkt voor mij altijd erg goed! Zeker die buddy is een goede trouwens, met name als het op sporten aankomt voor mij! Ik zou dit schooljaar met een vriendinnetje gaan fitnessen bij de SSC, maar toen zij afhaakte nam ik mezelf voor dan maar alleen te gaan. Nou het is al bijna te raden.. niet dus he! Zwemmen doe ik wel alleen, dat vind ik heerlijk om even mijn hoofd leeg te maken. Maar fitnessen alleen? Nee.

 9. 11 januari 2015 / 11 januari 2015

  Ik lees je artikeltje nu pas (ik heb deze week zo weinig tijd gehad, dus ben even aan het inhalen) en we zitten zeker op één lijn wat onze tips betreft. Het gaat vast goedkomen met onze voornemens ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder