Reistips: een citytrip naar Berlijn

Reichstag

Vorige week woensdagochtend stapten mijn lief M. en ik samen met een vriend van ons in de auto voor een heuse oud en nieuw citytrip. Bestemming: Berlijn. De zus van M. woont daar en dat is natuurlijk enorm handig: je hebt beschikking tot inside information en een slaapplaats! Vandaag vertel ik je meer over onze citytrip én geef ik je tips voor als je zelf ook eens naar Berlijn wilt afreizen.

Hoewel ik veel mensen ken die ontzettend lyrisch zijn over Berlijn hoor ik daar niet helemaal bij. I’m sorry, but I just don’t feel it. Ik heb persoonlijk gewoon meer met andere Europese steden (don’t hate me for that). Dat betekent natuurlijk niet dat je geen leuke tijd kunt hebben in de hoofdstad van Duitsland. Berlijn is namelijk een stad vol contrasten waar de restanten van de tweede wereldoorlog en de koude oorlog nog erg zichtbaar zijn en uitgedragen worden. Je hebt er talloze eettentjes waar je goedkoop kunt eten en bijzondere plekjes. Alles lopen is niet te doen, want de culturele hotspots liggen gemiddeld vrij ver uit elkaar. Een metrokaart is dus een must-have: kies voor een groepsdagkaart van 17 euro wanneer je met een groep van 3 tot 5 mensen bent, dit is veel voordeliger dan losse kaarten. Bij mooi weer kun je een fiets huren (ongeveer 10 euro) waarmee je heel snel langs alle ‘verplichte nummertjes’ kunt gaan, zodat je daarna tijd hebt om de sfeer te proeven van de verschillende wijken.

Berlijn-3

Onze citytrip
Onze reis stond dit keer in het teken van oudejaarsavond en dat betekent dat we minder cultureels gedaan hebben dan we zouden doen op een gemiddelde citytrip. We knalden het nieuwe jaar uit bij de Oberbaumbrücke. Letterlijk overigens, want ik kreeg vuurwerk tegen me aangegooid (gelukkig niets groots!). Duitsers hanteren andere ideeën over veilig vuurwerk dan in Nederland zo bleek, want iedereen gooide van alles op straat zonder te kijken of er iemand liep. Zorg dus in ieder geval dat je op een veilig plekje staat als je hier de overgang naar een nieuw jaar viert! Na de jaarwisseling hebben we tot de late uurtjes gedanst in een club op het RAW terrein, wat erg tof was.

Berlijn-4

Nadat we onze roes uitsliepen op 1 januari bezochten we een van de laatste kerstmarktjes die nog overeind stonden. Mijn craving voor zoetigheid werd gestild door een crêpe met Nutella.. oh wat was dat lekker! Daarna brachten we een bezoekje aan de Gedächtniskirche. Deze kerk werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en de vorige keer dat ik in Berlijn was stond het gebouw helemaal in de steigers. Het was dus bijzonder om er nu nog even een kijkje te nemen. We sloten af met een paar drankje in de Monkey Bar van het Bikini Hotel, waar M. en ik helemaal verliefd werden op de te gekke ’tree’ lampen daar! Na wat zoeken op internet bleken ze een beetje te ver boven ons budget te liggen, maar anders had ik ze zo meegenomen! : )

Berlijn-1Berlijn-6

Op de derde dag van ons verblijf liepen we een stuk over de Karl-Marx-Allee, een grote, bekende straat in Berlijn. Deze brede straat, die in de jaren vijftig van de vorige eeuw gebouwd werd, was bedoeld als het pronkstuk van de DDR. Het beeld hier is inderdaad totaal anders dan de meeste straten van Berlijn. Het is best gek om vervolgens een zijstraat in te slaan en voor een megagrote Primark te staan. Wat een contrast tussen twee werelden! Ook bezochten we die dag het DDR museum. Een echte aanrader, want hoewel het museum erg klein en druk was, is het erg interactief opgezet waardoor je een levendig beeld krijgt van het alledaagse leven in de DDR. Je kunt hier kastjes open trekken, op een oude typemachine typen, in een Trabantje zitten en ga zo maar door. Uiteindelijk ‘beklommen’ we de top van de Reichstag, alwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad (wil je hierheen: reserveer dan eerst via internet!). We sloten de avond af met een rondje discobowlen, onder het *kuch* genot van Heino en Rammstein. Stel je dat eens voor in Nederland.. liever niet, haha!

Reistips:
Voor de cultuurliefhebber is er genoeg te doen in Berlijn. Er zijn genoeg gebouwen en monumenten die je even moet bekijken, zoals Checkpoint Charlie, Branderburger Tor en Unter Den Linden. Toch zou ik je aanraden om na deze toeristische attracties uitgebreid de tijd te nemen voor enkele andere plekken in de stad, waar je veel meer interessante informatie kunt opdoen.

Berlijn-7

To visit
Holocaust monument – Cora-Berliner-Straße 1. Een monument van betonblokken ter nagedachtenis aan de omgekomen joden.
Bernauer straße – Bernauer Straße 111. In deze straat staat een stuk muur in volledig originele staat. Er is een uitkijkpunt. Indrukwekkend en veel minder druk en commercieel dan andere bezienswaardigheden in de stad.
East-Side gallery. Mühlenstraße. Dit is een overgebleven stuk muur dat door meer dan honderd kunstenaars werd beschilderd.
Reichstag – Platz der Republik 1. Het Duitse parlementsgebouw. Vanuit de koepel heb je een prachtig uitzicht over de stad.
In de zomer: Mauerpark – Gleimstraße 55. Een openbaar park waar in de zomer van alles gebeurt. Op zondag kun je er karaoke zingen en op 21 juni vindt hier het gratis muziekfestival Fête de la Musique plaats.

Berlijn-5Berlijn-8

To do
Story of Berlin link. Een multimediale tijdreis door Berlijn waar je ook een tour kunt doen door een atoombunker. 
Unterwelten link. Volg bij deze organisatie rondleidingen door de ondergrondse bouwwerken van Berlijn.
Tempelhof – linkHier kun je over de in onbruik geraakte landingsbanen van dit voormalig vliegveld fietsen.
Bezoek het RAW terrein een verzameling van barretjes en creativiteit.

Eten
Zoals ik al zei kun je in Berlijn op veel plekken terecht om lekker te eten. Ik kan daarom wel tips geven, maar de beste tip is denk ik deze: vermijd de grote restaurants en struin door de straten van bijvoorbeeld de wijk Friedrichshain, op zoek naar kleine restaurantjes. Dit is waar wij aten afgelopen week:

Glory Duck – Sonntagstraße 31. Een Aziatisch restaurantje met heerlijke specials. In verband met oud en nieuw stond hier een flesje champagne op tafel en kregen we gelukskoekjes. Sweet!
Tres Tapas – Lychener Straße 30. Hier kun je echte Spaanse tapas eten in een gezellige sfeer. Bovendien was het helemaal niet duur en dat is ook prettig!
La Vespa – Henriette Herz platz 3. Mijn favoriet! Het brood, de pizza’s: alles wordt hier vers gemaakt in de open keuken. Ik at hier een ‘panino’ die lekkerder was dan ik ooit heb gehad!
Kasbah – Gipsstraße 2. In dit Marokkaanse restaurant begin je met het wassen van je handen in rozenwater. Bijzonder om mee te maken. Voor de hoofdgerechten kun je kiezen uit Tanjines en Couscous. Ik ging voor het laatste.

Ben jij al eens in Berlijn geweest? Wat zijn jouw favoriete plekken daar? En zo niet, zou je de stad graag eens bezoeken? Ik ben benieuwd!

Delen:

14 Reacties

 1. 6 januari 2015 / 6 januari 2015

  Oh wauw ik wil zo graag een keer naar Berlijn, het lijkt mij echt een hele toffe stad! Leuk dit artikel!
  Liefs, Tessa

 2. 6 januari 2015 / 6 januari 2015

  Ik ben ook niet weg van Berlijn. Als ik dan toch wegga ga ik net zo lief naar een andere Europese stad. Wel leuke foto’s! :)

 3. 6 januari 2015 / 6 januari 2015

  Waaauw wat een fijn, mooi en handig artikel! Zo compleet en geweldig om te zien en te lezen! Als ik naar Berlijn ga dan weet ik het wel: je artikel print ik uit <3 Supertips!

 4. 6 januari 2015 / 6 januari 2015

  och wat een heerlijke foto’s! Ik ben er zelf nooit geweest maar staat zeker wel op mijn lijstje!

 5. 6 januari 2015 / 6 januari 2015

  Leuk artikel en handige tips! Fijn dat je het toch nog leuk hebt gehad in Berlijn ondanks dat je de stad niet zo geweldig vond. Ik ben ook in Berlijn geweest en ben ook naar veel van die plekken geweest.

 6. Lieke
  6 januari 2015 / 6 januari 2015

  Wat een leuk, uitgebreid artikel.
  Ik ben nog nooit in Berlijn geweest, maar krijg (ondanks dat jij niet heel lyrisch bent) toch zin om er eens heen te gaan!

 7. 6 januari 2015 / 6 januari 2015

  Interessant! Ben nog nooit in Berlijn geweest, maar zou het toch graag eens willen zien.

 8. Lisa
  7 januari 2015 / 7 januari 2015

  Fijne tips en wat heb je mooie foto’s gemaakt! Ik ben één keer in Berlijn geweest, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik er niet veel aan vond. Al helpt het natuurlijk niet dat we met ons groepje in een verkeerde buurt terecht kwamen (prostituees… overal!). Een stedentrip staat dus niet op mijn verlanglijstje, maar ik wil het nog wel een keer een tweede kans geven :-)

 9. 7 januari 2015 / 7 januari 2015

  ik ga in maart naar Berlijn dus super leuk om te lezen. En wat een mooie foto’s heb je gemaakt! :)

 10. 7 januari 2015 / 7 januari 2015

  Ik vind Berlijn mooi om zijn geschiedenis! Mijn vriend en ik hebben dan ook bijna alles bekeken wat met 2e wereldoorlog te maken heeft haha *voelt zich nu nerd*. Wat een prachtige foto’s trouwens en fijne tips. Nog niet in de eettentjes geweest die jij aangeeft, dus ben benieuwd. Ga ik voor volgende keer zeker onthouden.

 11. Petra
  8 januari 2015 / 8 januari 2015

  Wat een mooi uitgebreid artikel. Ik zou er ooit nog wel een keer naar toe willen. Maar Rome staat hoger op mijn lijstje.

 12. Evelien
  11 januari 2015 / 11 januari 2015

  Wat een fijn artikel Amy! Ik ben nog nooit in Berlijn geweest, maar ik wil er zeker een keer heen. Dan kan ik ook mooi gebruik maken van je tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder