Wandelen in Nationaal Park Veluwezoom

Wandelen in Nationaal Park Veluwezoom tunnel tree

Vorige week besloten we spontaan een weekendje naar Arnhem te gaan en dit te combineren met een dag wandelen in Nationaal Park Veluwezoom. Sinds 1930 mag het gebied Veluwezoom, dat meer dan 5000 hectare groot is, de status van Nationaal Park dragen. Het gebied is geheel eigendom van vereniging Natuurmonumenten en op hun website vonden we een route van 16,5 kilometer met een heel interessante historie. Wandelschoenen aan en gaan!

Wandelen in Nationaal Park Veluwezoom start route terlet

De Teerose-route Terlet

Na het parkeren van onze auto bij Zweefvliegcentrum Terlet lopen we een stukje onder de snelweg door, naar het startpunt van onze route. De reden dat we deze route uitkozen is dat we enkele interessante historische plaatsen zullen passeren tijdens de wandeling. Er zijn in dit gebied veel sporen van de Tweede Wereldoorlog zichtbaar, zoals betonresten van radiopeilstations en sporen van een neergestorte bommenwerper. Zo krijgt de wandeling ook wat meer diepgang en dat vind ik erg boeiend.

We beginnen de route over een smeltwatervlakte waar smeltend ijs in de voorlaatste IJstijd veel grind en grof zand met zich meesleurde. Dat is dan ook het materiaal waar de paden hier uit bestaan. Links en rechts zien we heide, die best dor oogt. Een gevolg van de droogte afgelopen jaar? Maar waarschijnlijk heb ik er te weinig kijk op om er iets zinnigs over te zeggen. Een heel stuk verder komen we bij het eerste bijzondere punt uit: de C2000 mast: het landelijke communicatiesysteem van politie en hulpdiensten, die gebouwd is op de betonnen fundamenten van het Duitse radiopeilstation Teerose III. Onze wandeling startte rond 12 uur in de middag en het hele eerste stuk is het zo rustig! We komen nauwelijks mensen tegen en genieten optimaal van de natuur. Het is nog wat fris, maar je kunt voelen dat het een mooie dag wordt.

Wandelen in Nationaal Park Veluwezoom bossenWandelen in Nationaal Park Veluwezoom hoge bomen

Nadat we – via een kleine omweg – de betonnen oorlogsrestanten van Teerose III zijn gaan bekijken wandelen we het bos in. Een compleet andere omgeving dan de heide van zojuist. Op dit stuk raken we even van de route af: we slaan te vroeg rechtsaf en komen daar pas laat achter. Doorlopen en omlopen of teruggaan? We besluiten dit laatste te doen, want we zouden het jammer vinden als we iets moois missen. Zo komen we wel aan de extra kilometers, haha! Gelukkig is dat geen straf met deze mooie omgeving.

Wandelen in Nationaal Park Veluwezoom bankje Tunnekesweg

Schotse hooglanders

Dan komen we aan bij het bronzen kunstwerk ‘Highlander’ van kunstenares Jantien Mook. Het beeld werd in 2013 geplaatst op de Rheder- en Worthrhederheide. In dit gebied liepen vroeger schaapskuddes, maar inmiddels bevolken herten, zwijnen, reeën en Schotse hooglanders de uitgestrekte heidevelden hier. De uitgestrekte en heuvelachtige heidevelden zijn prachtig en je ziet hier, ook al is het nog vroeg in de lente, wat kleuren tevoorschijn komen.

Wandelen in Nationaal Park Veluwezoom highlanderWandelen in Nationaal Park Veluwezoom schotse hooglander

We hebben geluk, er loopt een Schotse hooglander op de heide. Uiteraard houden we netjes afstand en proberen wat foto’s te maken van het dier. We hebben ze vaker gezien tijdens wandelingen en toch vind ik het mooi, zo’n groots dier op de uitgestrekte velden. Overigens zien we aan het einde van onze route (wanneer we weer bij het beginpunt aankomen) nog een hele kudde lopen. Hadden we deze route eigenlijk helemaal niet hoeven lopen om ze te zien, haha!

Duitse Dorp – Terose II

Wandelen in Nationaal Park Veluwezoom Teerose II Wandelen in Nationaal Park Veluwezoom Kunstwerk Teerose II

We vervolgen onze route. Het wordt langzaam warmer én drukker in het gebied. Steeds meer fietsers en wandelaars komen in tegengestelde richting voorbij. Na een groet links en rechts komen we aan bij het zogenaamde Duitse Dorp. Trapezevormige betonblokken markeren een van de Duitse stellingen vlakbij het hoogste punt van de Veluwe (‘Signaal Imbosch, 109 meter boven NAP). Hier stonden vijf torens en bijgebouwen zoals woonbarakken.

Bij de overgebleven resten staat nu een kunstwerk met de tekst ‘Lager kan een mens niet zakken’. Het is toch wel indrukwekkend om in de app van Natuurmonumenten te lezen wat er hier zoal gebeurde en daar even bij stil te staan. Bizar hoe de natuur het hier weer heeft overgenomen door de jaren heen.

Brandtoren Rozendaalse veld

Wandelen in Nationaal Park Veluwezoom brantoren rozendaalse veldWandelen in Nationaal Park Veluwezoom uitzicht brandtoren

Het volgende punt op onze route is de 34 meter hoge brandtoren op het Rozendaalse veld, die van 1949 tot 1978 werd gebruikt om brand te signaleren. De toren werd overbodig door de komst van vliegtuigjes die dit werk overnamen. Inmiddels zijn alle brandtorens verdwenen van de Veluwe, behalve dit exemplaar dat werd gered van de sloop door de Stichting Brandtoren Rozendaalse Veld. Je kunt de toren beklimmen tot de eerste verdieping en dat deden we dan ook. Het levert een prachtig uitzicht op over de heide.

Eigenlijk wilden we heel graag onze drone meenemen om mooie beelden te schieten van dit gebied. Voorafgaand aan onze trip checkten we even of dat mocht en helaas: op de gehele Veluwe is het verboden om met drones te vliegen. Best logisch ook, de vele dieren die er wonen wil je niet storen. Ook vliegen hier veel zweefvliegtuigen over vanwege het nabij gelegen Zweefvliegcentrum Terlet en dat zou in theorie gevaarlijke situaties kunnen opleveren. Toch zien we hier mensen met drones in de weer en ergens vind ik dat toch een beetje jammer. Hoe moeilijk is het om je gewoon aan de regels te houden?

Wandelen in Nationaal Park Veluwezoom amy

We vervolgen onze route door de bossen en we horen ongelooflijk veel vogels fluiten, zoals de veldleeuwerik. Het is echt heerlijk om hier te wandelen: de afwisselende natuur, de vogels, het zonnetje dat zo nu en dan doorkomt.

Richting het einde van onze route wandelen we nog langs de plek waar in 1943 een Lancaster bommenwerper neerstortte. Van de acht inzittenden wist er maar één zich te redden. Er staat een monument en je ziet heel goed het gat dat in de bomenrij is geslagen door het ongeluk. Opnieuw een indrukwekkende plek. We wandelen rustig door, terug naar de auto. Vermoeide voetjes na een wandeling van ongeveer 20 kilometer door verkeerd lopen en uitstapjes links en rechts, maar heel blij door de mooie indrukken.

Wandelen in Nationaal Park Veluwezoom maurice

Wandelen in Nationaal Park Veluwezoom

Wat is de Veluwe toch prachtig! Wandelen in Nationaal Park Veluwezoom was dan ook een mooie ervaring met afwisselende natuur, vogels en rust en ruimte om ons heen. De toevoeging van de historische elementen en de achtergrondinformatie die we via de app kregen maakte het een extra indrukwekkende tocht, maar alleen de natuur was al voldoende geweest. Ik denk dat dit gebied in ieder seizoen mooi is door de variëteit aan flora en fauna en kom er zeker eens terug in een ander seizoen.

Meer info over de wandeling

Startplaats: Zweefvliegcentrum Terlet / De Thermiekbel, Apeldoornseweg 203A, Arnhem.

Er zijn uiteraard ook kortere wandelingen mogelijk in dit gebied.

Ga jij wel eens wandelen op de Veluwe?

Bewaren voor later via Pinterest

Pinterest wandelen veluwezoomPinterest wandelen veluwezoom v2

Delen:

24 Reacties

 1. 15 april 2019 / 15 april 2019

  Wauw! Het park blijft mij elke keer weer verrassen! Elke keer zie je wel wat anders

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   16 april 2019 / 16 april 2019

   Echt hè! Er is zoveel moois te zien in ons eigen landje!

 2. 15 april 2019 / 15 april 2019

  Gek, ik woon redelijk in de buurt en wist niet eens dat dit hier te zien was. Indrukwekkend.

 3. 15 april 2019 / 15 april 2019

  Vorige week zondag was ik in het Nationale Park de Hoge Veluwde, daar kun je met gratis witte fietsen de prachtige natuur verkennen. Wat is Nederland toch beeldschoon!

 4. 15 april 2019 / 15 april 2019

  Wauw wat heb je een prachtige foto’s kunnen maken! Helaas is het alweer een tijdje geleden dat ik voor het laatst op de Veluwe was.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   16 april 2019 / 16 april 2019

   Dankjewel Anna! Hopelijk kun je snel weer een keertje terug :-)

 5. 15 april 2019 / 15 april 2019

  Wat een mooie foto’s ! Ik hou heel erg van wandelen maar dit is helaas wat ver voor mij

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   16 april 2019 / 16 april 2019

   Dat kan ik me voorstellen, maar gelukkig zijn er ook veel prachtige kortere routes!

 6. 16 april 2019 / 16 april 2019

  Wat een leuk idee om zo’n wandelroute te lopen op de Veluwe! Het is een prachtig gebied en met een zonnetje erbij is zo’n wandeling zeker geen straf. Fijn dat jullie er zo van hebben genoten! Je hebt prachtige foto’s gemaakt (en dat ook zonder drone!) :)

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   16 april 2019 / 16 april 2019

   Dankjewel Romy, zo lief! En zo’n wandeling is zeker geen straf nee, was echt genieten!

 7. maaike
  16 april 2019 / 16 april 2019

  He wat leuk! Dan waren we er tegelijkertijd. haha

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   16 april 2019 / 16 april 2019

   Wat toevallig!!

 8. 16 april 2019 / 16 april 2019

  Een tijdje geleden heb ik hier ook uren rond gewandeld met mijn vriend. Een heerlijk gebied!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   16 april 2019 / 16 april 2019

   Dat is het inderdaad ?

 9. 16 april 2019 / 16 april 2019

  Wat gaaf! Ik ben echt gek op deze regio. Ik ga verhuizen naar Bemmel dus kom er dichtbij in de buurt te wonen, dan kan ik wat vaker heen! :)

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   16 april 2019 / 16 april 2019

   Wat een fijn vooruitzicht! Succes met je verhuizing!

 10. 17 april 2019 / 17 april 2019

  Dit is en blijft zo’n mooi stukje Nederland!! Is alweer veeel te lang geleden dat ik daar geweest ben.

 11. 26 april 2019 / 26 april 2019

  Oh wauw, lijkt me prachtig zeg om mooie wandelingen te maken. Mooie foto’s heb je ook gemaakt, geeft een echte indruk van hoe het daar is<3

 12. 23 juni 2019 / 23 juni 2019

  Je moet hier zeker terug komen als alles paars is. Prachtig. Ik ben er regelmatig, omdat ik in Arnhem woon. Maar echt hiken doe ik hier nooit. Wel in Nieuw Zeeland, gek genoeg. Op de Hoge Veluwe pak ik wel graag de (witte) fiets en gaan we ergens picknicken.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   23 juni 2019 / 23 juni 2019

   Dat zou ik heel graag willen! Dank voor je tip :) Ik denk dat het logisch is, ik ga in onze eigen omgeving toch ook minder snel zulke tochten maken.. je kent het immers vaak ook al vrij goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder