Zo kom je makkelijk aan je dagelijkse beweging!

Zo kom je makkelijk aan je dagelijkse beweging

De internationale norm voor gezond bewegen vereist een gemiddelde van 30 minuten lichaamsbeweging per dag om een goede gezondheid te behouden. En hoewel ik vorig jaar nog een blogpost maakte met daarin 5 redenen om te gaan sporten, ben ik niet iemand die vol enthousiasme 4 keer in de week aan de gewichten hangt in de sportschool. Ik golf en doe aan pilates, maar daar houdt het op dit moment wel op. Ook laat de afstand tot mijn werk het niet toe om de auto te verruilen voor de fiets. Om toch aan de gestelde bewegingsnorm te komen, hanteer ik voor mijzelf een aantal stelregels waar ik mij aan houd. Benieuwd hoe jij makkelijk aan je dagelijkse beweging kunt komen? Lees dan verder voor mijn tips!

De lift of de trap?

Dit is eigenlijk wel de tip die je het allermakkelijkste meteen in de praktijk kunt brengen. Laat de lift links liggen en pak de trap! Soms is het zo verleidelijk om lekker in die lift te stappen: ben je moe en loop je met een zware tas te zeulen, dan heb je echt geen zin om ook nog drie verdiepingen omhoog te klimmen. Doe toch maar wel, want het is een makkelijke manier om extra te bewegen en het verbetert ook nog eens je conditie en spierkracht. Alleen maar voordelen dus!

Zet de auto een stukje verderop of stap eerder uit

Toen ik nog studeerde had ik een hele oude fiets die altijd last had van het lekke banden syndroom. Met een bushalte recht voor de deur was de verleiding dan enorm om lekker de bus te pakken. Wat ik dan vaak deed was expres een halte te vroeg of te laat uitstappen, zodat ik nog een stukje naar huis moest lopen. Nu ik vaker met de auto reis, hanteer ik vaak hetzelfde principe: ik zet de auto een verdieping hoger in de parkeergarage of een straat verderop als ik een afspraak heb. Het zijn weer extra trappen en stappen voor je stappenteller!

Lopen tijdens het bellen

Ik heb een gekke tic, die andere mensen soms behoorlijk irritant vinden. Toch is het best effectief: lopen als je belt! Ik kan niet stilzitten als ik iemand aan de telefoon heb en loop zo heel wat meters de kamer of het kantoor door. Het helpt me ook bij helder denken en maakt me rustig, maar het is ook nog eens goed voor je lijf!

Neem een huisdier…

Dat je extra beweging krijgt als je een hond in huis hebt is natuurlijk obvious: je trouwe viervoeter moet natuurlijk minstens drie keer per dag even een blokje om. Maar ook met andere huisdieren in of om huis beweeg je meer, want de ren van konijnen of kippen moet natuurlijk ook schoongemaakt worden (daar ben je zo een halfuur mee in de weer) en je kat vindt wat extra speeltijd vast niet erg.

Wandel naar de supermarkt

Eenmaal per week doe ik met de auto grote boodschappen voor doordeweeks. Maar op vrijdagavond bedenken wat ik de week daarna op woensdag wil eten? Dat zit nog niet echt in mijn systeem. En dat is ook niet zo erg, want nu loop ik zeker drie keer in de week na mijn werk even naar de supermarkt om het avondeten van die dag te halen. Extra minuutjes in the pocket!

Kom achter je bureau vandaan!

Heb je een zittend beroep zoals ik, of zit je regelmatig uren te blokken voor een tentamen? Kom eens wat vaker achter je bureau vandaan! Haal eens koffie of thee (voor je collega’s) en loop eens wat vaker heen en weer. Wat ik ook wel eens doe in plaats van mailtjes sturen is even naar een collega toe lopen als ik een vraag heb of iets wil zeggen. Stukje lopen en het is soms ook veel makkelijker om even iets af te stemmen (in plaats van 10 mails over en weer te sturen).

Lunchwandeling met collega’s

In mijn eentje ga ik niet zo snel een stuk wandelen, maar zeker op kantoordagen heb ik soms behoefte aan wat frisse lucht. Verschillende van mijn collega’s vinden het halen van een frisse neus ook fijn en regelmatig gaat er dan ook groep collega’s tijdens de lunchpauze wandelen. Wanneer ik de gelegenheid heb probeer ik daar regelmatig bij aan te sluiten. Ook hier tel ik alleen maar voordelen: even weg van de computer, wat zuurstof en een flinke portie beweging. En het is natuurlijk gezellig!

Bekijk het huishouden eens van een andere manier!

Tja, ik ken maar weinig mensen die het echt leuk vinden om de wc te schrobben of de ramen te lappen. Maar bekijk het eens van een andere kant: al dat huishoudelijk werk levert je wel gratis en voor niets veel beweging op. Een halfuurtje strijken of de vloer dweilen en je hebt je dagelijkse beweging alweer gehad. Kun je weer op de bank gaan liggen met een wijntje of een zak chips.. ;-)

Zo, dat waren mijn tips om makkelijk aan je dagelijkse beweging te komen! Misschien liggen ze enorm voor de hand, maar het leek me toch leuk om deze eens met je te delen. Ik ben ook heel benieuwd of jij nog extra tips hebt waarmee je heel makkelijk aan je dagelijkse beweging komt.. laat het me weten!

Kom jij makkelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 30 minuten beweging?

Delen:

24 Reacties

 1. 3 februari 2016 / 3 februari 2016

  Wat een goede tips zeg dame: een goede herinnering dat ik mijn auto eigenlijk veel te vaak gebruik en eigenlijk wel prima zou kunnen parkeren. Dank je wel dus daarvoor ;-)

 2. Svenja
  3 februari 2016 / 3 februari 2016

  Super fijne tips! Ik heb het geluk dat we geen auto hebben, waardoor ik veel lopend en op de fiets doe, dan kom je toch wel snel aan je beweging. Daarnaast proberen mijn vriend elke avond na het eten nog een halfuurtje te wandelen zodat we en wat beweging en nog even een frisse neus krijgen, heerlijk!

 3. 3 februari 2016 / 3 februari 2016

  We gaan op kantoor tussen de middag altijd een stukje wandelen en dat is zo fijn. Vooral als de zon schijnt en dan is een klein rondje lopen echt heerlijk. Even achter dat stomme scherm vandaan en in de buitenlucht. Kan ik altijd van genieten. Ik merk wel dat het bewegen wel echt lastiger is als je zoveel op kantoor zit. Gelukkig blijft het nu weer wat langer licht dus kan ik ’s avonds weer stukjes wandelen en zelfs hardlopen :)

 4. 3 februari 2016 / 3 februari 2016

  Dit zijn ook de dingen die ik doe om aan meer beweging te komen. Nu met de hond kom ik daar inderdaad heel makkelijk aan maar daarvoor stapte ik eerder uit de bus, nam de trap en zette mijn auto verder. Eigenlijk kom je al heel snel aan de 30 minuten door iets simpels te veranderen in je routine :)

 5. 3 februari 2016 / 3 februari 2016

  Ik hou helemaal niet van sporten maar heel toevallig heb ik het hier van het weekend nog met Tommy over gehad, we willen proberen om in ieder geval 2 avonden in de week een stuk (5km) te gaan wandelen. Honden hebben we maar die zijn wat ouder en lopen niet zo ver meer, de trap neem ik altijd als ik zonder honden ben anders word het de lift. De auto verder weg zetten word lastig want we huren een parkeerplaats en die verplaatst dus niet :) Wel goeie tips`!

 6. 3 februari 2016 / 3 februari 2016

  Die tip van rond te lopen tijdens het bellen kom ik vaak tegen, maar kan ik zelf niet meer toepassen. We hebben op het werk namelijk allemaal een headset gekregen om te bellen via de computer, dus nu hang ik vast… ;-)

 7. 3 februari 2016 / 3 februari 2016

  Wat een goede tips!
  Ik doe samen met mijn studiegenoten regelmatig een wedstrijdje wat is sneller, lopen of met de lift?
  En lopen tijdens het bellen doe ik ook altijd. Nu ik er over na denk is dat inderdaad een stuk beter dan zittend telefoneren.

 8. 3 februari 2016 / 3 februari 2016

  Huisdieren zorgen zeker voor extra beweging. Ik ben al vier keer opgestaan omdat mijn kat 4x hetzelfde bakje omgooide! Mijn ultieme tip is: … gewoon geen auto hebben. Zo simpel. Scheelt je geld, scheelt je in beweging en … -daar gaat mijn kat weer- is ook nog eens goed voor het milieu :D
  Ik hoef dan ook niet te kiezen tussen de lift en de trap. Ik neem gewoon de lift. Want ik weet dat ik vaak genoeg loop.

  • twintigennogwat
   3 februari 2016 / 3 februari 2016

   Geen is inderdaad beter voor het milieu en scheelt een hoop beweging. Maar met mijn werk kan ik niet anders (plus met OV is een stuk duurder) en vind autorijden ook gewoon heel leuk :)

 9. 3 februari 2016 / 3 februari 2016

  Leuk lijstje! Check voor huisdieren – honden zijn helemaal ideaal – en het ijsberend bellen. Ook parkeer ik vaak mijn auto verder weg. Ik woon in de buurt van een middelgrote stad, en als ik in het centrum moet zijn, parkeer ik gerust op een kwartier lopen, want dan sta ik nog gratis ook ;) Win-win!

 10. 4 februari 2016 / 4 februari 2016

  Ik ben zo blij dat ik een hele lieve hond heb. Anders zou ik denk ik heel snel veel te veel binnen zitten. Nu gelukkig niet. :-) Elke dag meer dan een uur wandelen. Prima! :-) En het is ook nog eens lekker. Want zelfs als het regent kan ik best genieten… Als je eenmaal buiten bent is het helemaal niet zo erg meer, die regen. (Al baal ik natuurlijk soms ook best hard als ik voor de derde keer op een dag nat regen, haha)

 11. 5 februari 2016 / 5 februari 2016

  Hahahah dat lopen tijdens het bellen doe ik ook! Vooral als het een serieus gesprek is of als ik een afspraak moet maken voor het één of ander.

  Over het algemeen kom ik wel aan het half uurtje beweging per dag (maar niet de laatste dagen want ik zit sinds afgelopen dinsdag met een virus thuis).

  • twintigennogwat
   7 februari 2016 / 7 februari 2016

   Precies dan doe ik het ook! Als het een serieus gesprek is kan ik echt niet stil op mijn stoel blijven zitten.. veel beterschap trouwens!

 12. 5 februari 2016 / 5 februari 2016

  Wat een goede tips! Ik fiets overal naartoe omdat ik nog geen rijbewijs heb, dat is ook wel heel handig eigenlijk.

 13. Lieke
  5 februari 2016 / 5 februari 2016

  Wat grappig dat jij ook loopt tijdens het telefoneren!
  De volgende keer als ze er wat van zeggen dan zal ik ze je artikel wel eens laten lezen. ;)

 14. Cindy
  7 februari 2016 / 7 februari 2016

  Ik kom er echt niet aan toe. Maar ik probeer wel, als het kan, te wandelen in mijn lunchpauze. Vorige week zelfs nog gewoon door de regen gelopen (zonder paraplu), omdat ik écht naar buiten moest. Vandaag een boswandeling gemaakt, verder doe ik nog 1x in de week zwanger work-out buiten in het park én zwangerschapsyoga. Maar er zijn tijden geweest dat ik actiever was, maar ja, toen was ik ook niet zwanger. Ik vind dat ik nog behoorlijk actief ben, maar het kan altijd beter. Wel hele fijne en handige tips!

  • twintigennogwat
   7 februari 2016 / 7 februari 2016

   Nou, ik vind ook dat je nog best actief bent! Als je een keer in de week sport en regelmatig wandelt, dan kom je prima aan je beweging toch?

 15. 8 februari 2016 / 8 februari 2016

  Goeie tips! Zelf ga ik standaard met de trap naar beneden. Op werkdagen doe ik verder óf een lunchwandeling als het weer oke is, óf ik ga met de trap naar boven tot zo ver dat gaat (ik werk op de 14e verdieping…). Of beide natuurlijk, maar minimaal een van de twee.

 16. Paul
  8 februari 2016 / 8 februari 2016

  Het lopen tijdens het bellen vind ik een goed idee! Dat praat meestal ook veel fijner.

 17. 8 februari 2016 / 8 februari 2016

  Als dit soort dingen mee tellen dan kom ik wel op een half uur beweging per dag. Maar ik weet gewoon dat het voor mezelf beter zou zijn als ik echt ’s avonds van die bank af zou komen en dan nog wat zou gaan doen. Hopelijk wordt het snel beter weer zodat het ook weer leuker is om ’s avonds naar buiten te gaan.

 18. Madelon
  8 februari 2016 / 8 februari 2016

  Lopen tijdens het bellen doe ik ook vrij automatisch. Nooit echt bij stilgestaan dat het ook als beweging geldt maar nu je het zo zegt is het natuurlijk mooi meegenomen haha! Verder doe ik ’s ochtends wat oefeningen zoals buikspieren trainen :)

 19. 8 februari 2016 / 8 februari 2016

  Wat een handige tips om toch net nog een beetje extra lichaamsbeweging te krijgen!

 20. 14 februari 2016 / 14 februari 2016

  Ik beweeg op een dag heel erg veel, door mijn werk maar ook omdat ik alles lopend doe. Ik zet mijn auto bij werk, loop naar mijn andere werk, en weer terug.. Elke dag weer zo’n 20min heen en 20min terug. Soms zelfs meer. Ik vind het echt heerlijk wandelen en doe het liefste alles lopend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder