Het is een van de meest mysterieuze bezienswaardigheden van (Zuid-)Zweden: Ales Stenar. Hoog op de heuvels bij het vissersplaatje Kåseberga, ten zuiden van Ystad, ligt een vikingmonument dat je echt wilt bezoeken als je in Skåne bent.
Vissersdorpje Kåseberga
Om bij Ales Stenar te komen, rijden we naar Kåseberga. Dit vissersdorpje heeft slechts 120 inwoners, maar verwelkomt jaarlijks meer dan 700.000 toeristen. Dat komt grotendeels door ‘hoofdattractie’ Ales Stenar, maar toch is het niet alleen dat. Het landschap is hier waanzinnig door de steile kliffen die uitkomen in de Baltische zee. Die kliffen maken het uitstekend geschikt voor sportieve activiteiten als paragliding, waarna je verse vis kunt eten in de kleine haven.
Vanaf de centrale parkeerplaats in Kåseberga wandel je iets meer dan kilometer langs een steil zand/grind pad de heuvel Kåsehuvud op. Als je bijna boven bent vind je twee grote borden met de informatie zoals die nu bekend is over deze plek. En dan… zie je langzaam de adembenemende stenenformatie verschijnen.
Ontdek meer: Een bezoekje aan Smygehuk – het zuidelijkste punt van Zweden
Ales Stenar: het grootste vikingmonument van Zweden
Ales Stenar is een steenschip megaliet: 59 keien die hier op 32 meter boven zeespiegel, in de vorm van een boot geplaatst zijn. Het schip is circa 70 meter lang en 19 meter breed. Men gaat er vanuit dat het monument ongeveer 1500 tot 1000 jaar oud is. De meeste van dit soort monumenten werden gebouwd in de vikingtijd. De naam Ales Stenar (Ale’s stenen) dook voor het eerst op ergens begin 17e eeuw. Op verschillende plaatsen op de keien, voornamelijk delen onder de grond, zijn markeringen (‘cup marks’) gevonden die veel voorkomen op hunebedden en doorgangsgraven uit het stenen tijdperk. Dit laat zien dat er keien uit oudere graven zijn gebruikt voor Ales Stenar.
Maar dan rijst de vraag: waarom zijn deze stenen hier geplaatst? En door wie? De omgeving (de heuvel, het uitzicht op zee) en de plaatsing van de stenen geeft ruimte voor diverse interpretaties. Maar sinds het archeologisch onderzoek van start is gegaan, zijn nog niet alle vragen hierover duidelijk.
Ontdek meer: 8 x doen in Skåne (Zuid-Zweden)
Een deel van de onderzoekers denkt dat Ales Stenar een grafmonument is, maar tot op heden werd er geen graf gevonden. Andere onderzoekers menen dat de stenen eerder een zonnekalender zijn: de centrale lijn van het schip wijst naar het punt aan de horizon waar de zon opkomt rond de zonnewendes in zomer en winter. Misschien zijn beide verklaringen wel juist en hoeven ze elkaar niet uit te sluiten. Er zijn weinig aanwijzingen gevonden van activiteit uit de oudheid, dus zullen we het ooit weten? Hoe dan ook, het is echt een mystieke en bijzondere plek.
Uitkijken over de Baltische zee
Twee keer bezochten we het, in het voorjaar en in de zomer. Twee keer met een volledig ander weerbeeld, wat beide keren een heel ander gevoel gaf aan het monument. Wat ons met name ook is bijgebleven, zijn de steile kliffen die leiden naar het strand beneden. Heel gaaf om hier te staan en dit beeld rondom je in je op te nemen. Bij mooi weer kun je vanuit hier zelfs het Deense eiland Bornholm zien. Maar ook, of juist, bij minder goed weer is deze plek een bezoek waard. Want zeg nu zelf, een grauwe lucht vergroot het mystieke gevoel toch alleen maar?
Lees meer: Ontdek de zuidelijkste provincie van Zweden: Skåne!
Dus, ben je in de buurt.. dan is een bezoek aan Ales Stenar zeker de moeite waard.
Wat een mooie en prachtige plek.
Verrassend mooi gebied, voor het eerst bezocht en zeker voor herhaling vatbaar