Hallo zomer én bikini-angst!

Bikini-angst

Het is al weken (bijna onafgebroken) heerlijk weer in Nederland en het voelt alsof de zomer al echt in volle gang is. Dat betekent ook dat mijn vakantie naar de USA langzaam dichterbij komt. Er moest dus een bikini komen. Want hoewel ik door moeilijkheden met mijn oren niet vaak zwem, vind ik het wel heerlijk om te doen. Toch blijft het kopen en aantrekken van een bikini iedere keer een flinke uitdaging. Zodra de zomer echt losbarst, doet mijn bikini-angst hetzelfde. Help!

Afgelopen vrijdag was het zo ver: samen met mijn moeder ga ik de stad in om te kijken of ik een exemplaar kan scoren. Drie jaar geleden kocht ik voor het laatst een nieuw exemplaar, dus dat mocht wel weer eens. De avond ervoor heb ik het internet al afgespeurd welke vorm bikini het beste bij mijn lijf past. Gewapend met die kennis stap ik een lingeriewinkel in, maar al heel snel zakt de moed me in de schoenen. De dame die ons helpt is waanzinnig lief, maar op het moment dat ik in het pashokje sta en de eerste bikini aan heb wil ik het liefst keihard huilen en direct de winkel uitstormen (hoewel dat een beetje lastig is als je juist net die bikini aan hebt). Wat ik zie? Veel te kleine borsten, enorme lovehandles en te dikke bovenbenen. Al mijn imperfecties worden in mijn hoofd op dat moment enorm uitvergroot. Ik zucht diep en slik diep ongelukkig wat tranen weg. Wat een rotlijf, ik ga echt niet in bikini deze zomer.

Je bent niet de enige met bikini-angst

Een rondje sociale media en blogs laat zien dat ik zeker niet de enige ben die last heeft van bikini-angst. Sterker nog: bijna 80% van alle Nederlandse vrouwen geeft aan zich onzeker te voelen met badkleding aan. In de leeftijdscategorie 21 tot 30 jaar is de meestgenoemde reden daarvoor dat de dames zichzelf te zwaar vinden. Daarnaast geeft slechts 5% van de dames aan zo’n bikini eigenlijk best oke te vinden. Bij mannen liggen de percentages iets anders, maar ook daar geeft het overgrote deel aan die badkleding best eng te vinden. Dat betekent dus dat van alle mensen die je om je heen ziet op het strand, maar een heel klein deel happy wordt van die bikini of zwembroek. Bijna iedereen ziet wel iets aan zichzelf wat onzekerheid veroorzaakt.

Niemand is perfect

Mensen zijn er in alle kleuren en maten en dat is prachtig. Iedereen heeft zijn mooie en minder mooie kanten en belangrijker nog: niemand is perfect. Natuurlijk zie je op het strand of langs het zwembad een heleboel (in jouw ogen) perfecte lijven, maar wat heb je eraan om jezelf daarmee te vergelijken? Het maakt alleen extra onzeker. Trouwens ook grappig: de mensen die in jouw ogen een perfect lijf hebben zijn misschien óók onzeker. Zelfs mijn knappe, sportieve zusje die door de vele uren in de sportschool een (jaloersmakend!) strak en afgetraind lichaam heeft geeft aan dat ze niet tevreden is. Beoordelen we onszelf niet allemaal extra streng in vergelijking met hoe anderen dat doen?

Bekijk het eens anders als je over het strand loopt: er zijn zo ongelooflijk veel mensen met wat kilo’s meer of minder, haar op plekken waar men het misschien niet zou willen, cellulite, littekens, gekke tenen en ga zo maar door. Maar lig ik op het strand al die mensen ‘(af) te keuren’? Nee! Ik vind het juist waanzinnig om te zien als mensen lekker aan het genieten zijn van de zon en plezier hebben. Gek genoeg zijn al die mensen in mijn hoofd wel bezig met mij (af) te keuren. Raar eigenlijk, net of ze niks beters te doen hebben dan zich met mij bezig te houden.

De bikini gaat gewoon aan!

Anyhow. Uiteindelijk zijn de fijne momenten die je meemaakt in je leven het allerbelangrijkste. Ik houd mezelf dan ook maar voor dat ik – als ik 50 jaar verder ben – liever terugkijk op de dingen die ik wel gedaan heb dan de dingen die ik niet gedaan heb omdat ik te onzeker was. Dus hoewel er deze zomer vast nog wel eens flink gezucht wordt van frustratie, ga ik op vakantie gewoon die bikini aantrekken. Want die heerlijke middag in de zon wil ik mezelf niet ontzeggen.

Trouwens: de bikini die ik kocht (of eigenlijk: kreeg van mijn moeder) is van het merk Cyell. De top geeft iets meer volume rond de borst en door de touwtjes van het broekje kan ik mijn lovehandles een beetje verbloemen. Ik vind hem leuk en ben er blij mee!

Voel jij je helemaal op je gemak in bikini?

Volg je mij al op Instagram of Bloglovin’

Delen:

7 Reacties

 1. 18 juni 2017 / 18 juni 2017

  Ik vond het al vreselijk om een short te kopen vorige week. Een nieuwe bikini kan ik ook gebruiken, maar ik heb nog niet gedurfd…

  • twintigennogwat
   18 juni 2017 / 18 juni 2017

   Kan het me helemaal indenken hoor, rondlopen in shorts vind ik ook mega spannend. Maar hopelijk durf je het aan om jezelf de zon niet te ontzeggen en lekker van de zon en het water te genieten in bikini!

 2. 18 juni 2017 / 18 juni 2017

  Mooi artikel en helemaal waar! Eigenlijk zijn er zoveel belangrijke dingen om over in te zitten dan je lichaam en hoe dat er in een bikini uitziet. Het gaat inderdaad om genieten en niet om mensen goed- of afkeuren in hun badkleding. Wat mooi om te horen dat je uiteindelijk toch die bikini hebt gekocht (hij is mooi!). Ik heb zelf al jaren issues met mijn lichaam en ben daardoor al minstens 9 jaar niet meer naar het strand, een meer of een zwembad geweest. Zelfs blote benen onder een rokje vind ik al een ding. Maar je artikel zet me aan het denken om in ieder geval dat laatste toch eens te gaan doen.

  • twintigennogwat
   18 juni 2017 / 18 juni 2017

   Absoluut! Ik snap helemaal wat je zegt hoor, het liefst draag ik rokjes en korte broekjes ook alleen maar thuis – in de openbaarheid liever niet. Maar als het echt warm is dan doe ik dat wel gewoon.. Toch veel fijner om de zon op je benen te voelen in plaats van de warme stof van je kleding? Probeer het maar eens!

 3. 18 juni 2017 / 18 juni 2017

  Jeetje, wat kan ik me goed herkennen in jouw stuk. Ik ben heel blij dat badpakken weer in de mode zijn, dus sinds twee weken heb ik er ook een. Ik neem wel een bikini mee op vakantie met mijn vriend, maar dat is meer omdat wij naar totaal niet-toeristische plekken gaan waar vaak toch geen kip te bekennen is, dus dan vind ik het niet zo erg.

 4. 18 juni 2017 / 18 juni 2017

  Leuke bikini! Ik heb op dit moment geen passende. De laatste kocht ik een jaar of 7 geleden en heb ik uiteindelijk niet gedragen. Heb hem laatst toevallig nog eens aan gedaan of te zien of hij nog paste, maar hij zat niet meer echt goed. Zonde van het geld dus eigenlijk!

  Ik heb trouwens ook redelijk wat bikini-issues lichamelijk gezien, zal ik je wel eens in person vertellen ;)

 5. 20 juni 2017 / 20 juni 2017

  Gewoon lekker aandoen! Zo zonde om je druk te maken over dat soort kleinigheden. Ga lekker genieten van de zon en je geweldige vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder