Trouwen in Zweden | onze voorbereidingen en tips

Trouwen in Zweden - trouwlocaties

Steeds meer Nederlanders trouwen in het buitenland. Begrijpelijk, want hoe mooi is het om de liefde te vieren op een prachtige bestemming? Hoewel er in Nederland voldoende mooie trouwlocaties zijn, geeft zo’n buitenlandse bestemming toch een extra speciaal tintje aan je bruiloft. Er komt echter ook wel wat meer kijken bij zo’n destination wedding als het gaat om planning en organisatie. Wij kiezen er ook voor om onze trouwgeloften uit te spreken: wij gaan deze zomer trouwen in Zweden. Ik vertel je graag meer over onze voorbereidingen tot nu toe en waar we zoal rekening mee (moeten) houden.

1 | Vrienden en familie informeren

Een bruiloft in het buitenland vraagt van je gasten natuurlijk wel iets anders dan een dag vrij nemen om in een willekeurige Nederlandse stad het feest bij te wonen. Men moet er maar net zin in hebben om tijd (vakantiedagen) en geld aan zo’n avontuur te besteden. Daarom zijn wij dit avontuur begonnen met het informeren van onze naaste familie en vrienden over onze plannen.

Gelukkig waren de meesten totaal niet verrast en hadden ze het wel verwacht. Eigenlijk iedereen reageerde heel positief, dat was heel leuk om te merken! De datum hebben we precies een jaar van tevoren aangekondigd en daarbij hebben we gekeken naar de schoolvakanties, zodat mensen er rekening mee konden houden bij het maken van hun vakantieplannen. Toch hebben we ook het weekend aangehouden voor de mensen die hun vakantiedagen liever anders besteden. Het is heel leuk om te zien dat verschillende genodigden ook daadwerkelijk hun (familie)vakantie in Zweden gaan vieren.

Weetje: De meeste huwelijken in Zweden worden gesloten rond Pinksteren. Ook trouwen in Zweden en de meeste kans op mooi weer? Kies dan voor een datum in mei, juni of augustus. Let op: in juli heeft praktisch het hele land vakantie en kan het op veel plekken druk zijn met toeristen.

Trouwen in Zweden - Amy sommarmorgon.com

2| Zweedse ceremonie en trouwlocatie

In Zweden heb je net als in Nederland twee mogelijkheden voor ceremonies: een kerkelijk huwelijk en een ceremonie voor een burgelijke autoriteit. Dat laatste kan op het stadhuis of via een persoonlijke ceremonie op een door het bruidspaar gekozen trouwlocatie.

Het verschil met Nederland is dat in Zweden een huwelijksvoltrekking in de kerk ook rechtsgeldig is voor de staat. Je hoeft dan niet meer naar het stadhuis. Wij kiezen voor een kleine, persoonlijke ceremonie waarbij de ambtenaar van de gemeente naar een door ons gekozen trouwlocatie komt voor het officiële werk.

Op zoek naar een trouwlocatie dus. Tijdens de laatste dagen van onze reis naar Scandinavië afgelopen zomer hebben we wat bezoekjes afgelegd en hebben we veel prachtige locaties gezien. We waren er snel uit en legden al in augustus onze trouwlocatie vast. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een locatie waar we enkele jaren geleden als toerist zijn geweest. Welke dat is? Dat houden we nog even geheim!

Weetje: een huwelijk dat gesloten is in Zweden is óók rechtsgeldig in Nederland. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is het te laten registreren bij de afdeling landelijke taken van de gemeente Den Haag! Dat kan aan de hand van een gelegaliseerd Engelstalig uittreksel dat je meeneemt uit Zweden.

3 | Papierwerk

Misschien nog wel het allerbelangrijkste: het papierwerk. Want hoe regel je het officiële deel van je bruiloft? Kies je ervoor om het formele deel in Nederland te doen en alleen een ceremonie te organiseren in het buitenland of ga je all-in en trouw je ‘voor het echie’ in het buitenland? Helaas kan dat laatste niet in alle landen, maar in Zweden gelukkig wel als inwoner van de EU!

Daarvoor moet je wel aan wat regels voldoen. Zo moet je een officiële verklaring aanleveren (‘Verklaring van huwelijkse bevoegdheid’) waarin wordt aangegeven dat je mag trouwen volgens de Nederlandse wet. Deze kennen wij niet standaard in Nederland, maar jouw gemeente kan deze voor je opstellen. Meld je vervolgens bij Skatteverket, de Zweedse belastingdienst. Zij toetsen dan of er bezwaren zijn tegen jullie voorgenomen huwelijk.

Goed om te weten: Ben je Nederlander en woonachtig in Nederland, maar ga je trouwen in Zweden? Dan trouw je gewoon onder Nederlands recht. Huwelijkse voorwaarden laat je dus in Nederland opstellen.

4 | Werken met een weddingplanner

Wat ons betreft een must bij het organiseren van een bestemmingsbruiloft: het inhuren van een weddingplanner. En dan vooral iemand die goed Engels spreekt. Een weddingplanner kan je helpen met het vinden van leveranciers (fotograaf, catering, muziek, etc.), een passende locatie, maar ook het regelwerk rondom de formele kant van het huwelijk.

Het inhuren van een weddingplanner kost uiteraard geld, maar het kan je ook een heleboel geld en tijd besparen. Dat laatste was voor ons het belangrijkste argument om de hulp in te roepen van Jenny. Want ja, we kennen Zuid-Zweden best wel goed en komen er vrij regelmatig. Toch merkten we dat plannen op afstand en communiceren via e-mail niet altijd even soepel verlopen. Jenny komt uit de buurt en heeft namens ons contact met verschillende leveranciers. Regelmatig bespreken we de voortgang en twee weken terug waren we ook weer even naar Zweden om een en ander te regelen. Later dit voorjaar gaan we nog een keer voor de finishing touch.

Tip: spreek (via Skype) met verschillende weddingplanners voordat je besluit met iemand te gaan werken. Ze hebben allemaal hun eigen specialiteiten en het is belangrijk dat je een klik met iemand voelt.

Wedding cake voorbeeld - sommarmorgon.com
Deze bruidstaart zag ik op een trouwbeurs die we bezochten: prachtig!

5 | Trouwen in Zweden: tradities en lokale gewoontes

Ook leuk om te weten: wat zijn de lokale tradities als het gaat om trouwen? Neem je die mee in het plannen van jouw dag, of laat je het achterwege? In Zweden gaan bruiloften gemiddeld genomen net iets anders dan bij ons. Vier voorbeelden van typische dingetjes die je kunt verwachten:

  • Het is niet heel gebruikelijk dat de bruid wordt ‘weggegeven’ door haar vader. Gelijkheid is een belangrijk principe, dus het bruidspaar loopt gewoonlijk samen naar het altaar;
  • In Zweden wordt de bruidstaart standaard na het diner geserveerd, met een avec (een borreltje);
  • Bruidsboeket gooien een traditie? Niet in Zweden, daar mag de bruid haar boeket gewoon lekker zelf houden;
  • De Zweden houden van lange en vooral veel speeches tijdens het diner.. dus houd rekening met een lange avond. ;-)

Gaan wij lokale tradities verwerken in onze bruiloft? Zeker, maar bovenal wordt het ónze bruiloft waarin net zo goed Nederlandse elementen voorkomen. We maken er onze eigen, persoonlijke mix van. Nog een paar maandjes en dan is het zover!

Bewaren voor later via Pinterest

Pinterest Trouwen in Zweden

Delen:

28 Reacties

  1. 8 maart 2020 / 8 maart 2020

    Die Zweedse trouwtradities klinken me prima in de oren! Ik ben heel benieuwd naar hoe jullie de dag gaan vormgeven.

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      8 maart 2020 / 8 maart 2020

      Ja best prima toch? Ik ben ook heel benieuwd :-D

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      8 maart 2020 / 8 maart 2020

      Ja bijzonder he? Ik ben ook heel benieuwd!

  2. 8 maart 2020 / 8 maart 2020

    Oh wauw! Ik wist niet eens dat je ging trouwen, laat staan in Zweden! Maar wel onwijs tof zeg! Succes met alle voorbereidingen!

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      8 maart 2020 / 8 maart 2020

      Haha, ik heb het wel aangekondigd via de blog én Instagram maar ik breng het inderdaad niet iedere week onder de aandacht. Dankjewel!

  3. 8 maart 2020 / 8 maart 2020

    Ik vind de Zweedse trouw tradities leukerd als de Nederlandse haha. Ben heel benieuwd hoe jullie dag er uit gaat zien :)

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      8 maart 2020 / 8 maart 2020

      Dat vind ik ook! ;-) Ben ook heel benieuwd naar de invulling van jullie trouwdag!

  4. 8 maart 2020 / 8 maart 2020

    Wat leuk om te lezen, ik ben benieuwd hoe het wordt. Wij waren jaren geleden op een bruiloft in Denemarken (tussen een NL”se vriend en zijn Deense vriendin) en dat was ook bijzonder om mee te maken. In Denemarken is het heel normaal om ellenlange speeches te houden en ik vond dat wel leuk, dus hebben mijn man en ik voor ons trouwen ook een speech voor elkaar geschreven.

    Veel succes met de voorbereidingen!

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      8 maart 2020 / 8 maart 2020

      Haha, dat lijkt me een hele bijzondere ervaring inderdaad! En dat speechen kunnen ze in Zweden ook heel goed tijdens bruiloften heb ik me laten vertellen! Als je het mij vraagt een stuk leuker dan de Nederlandse ABC’tjes ;-)

  5. 9 maart 2020 / 9 maart 2020

    Wat leuk om dit zo te lezen. Toch andere gewoonten daar. ben wel erg benieuwd naar alles!

  6. 9 maart 2020 / 9 maart 2020

    wat bijzonder dat je daar gaat trouwen en onwijs gaaf natuurlijk !! en als ik het zo allemaal lees word het een top wedding :D

  7. 9 maart 2020 / 9 maart 2020

    Wat leuk om zo een inkijkje te krijgen in jullie voorbereidingen op de grote dag en ja, trouwen in het buitenland vergt inderdaad wel wat meer en dan is zo’n weddingplanner wel een handig persoon die je daarbij kan helpen.

  8. 9 maart 2020 / 9 maart 2020

    Wat klinkt dat als een heerlijke plek om te trouwen, en goede voorbereiding is het halve werk ??

  9. 9 maart 2020 / 9 maart 2020

    Dat klinkt als een heerlijke bestemming voor een droombruiloft. Zelf heb ik het compleet tegenovergestelde gedaan met mijn man; we trouwden in onze achtertuin en vierden daar ook het feest. Volgens sommige zonde van zo’n speciale dag, maar het was wel precies wat het beste bij ons paste. :)

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      9 maart 2020 / 9 maart 2020

      Oh maar dat klinkt ook heel fijn! Uiteindelijk gaat het erom dat de dag precies zo wordt als bij jullie past toch? Dat is het belangrijkste :-)

  10. Felice Veenman
    9 maart 2020 / 9 maart 2020

    verschillende familieleden ( neven en nichten van mijn man) zijn ook in het buitenland getrouwd. Wat je zegt is waar: het vraagt nogal wat van de familie…

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      9 maart 2020 / 9 maart 2020

      Zo te lezen aan je reactie was jij er niet blij mee? Mijn broer is ook in het buitenland getrouwd (hij woont daar, dat scheelt misschien) en ik vond dat juist een hele speciale setting.

  11. Jouvence
    10 maart 2020 / 10 maart 2020

    Trouwen in Spanje lijkt me wel wat, al lijkt het me voor de familie, vrienden en gasten wat minder praktisch inderdaad.

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      10 maart 2020 / 10 maart 2020

      Het is maar net wat je wil he, voor een bruiloft met 200 gasten is het inderdaad lastig.. maar als je een kleiner gezelschap om je heen wil hebben kan het prima.

  12. 10 maart 2020 / 10 maart 2020

    haha super leuk om te lezen, zelf heb ik ook mijn bruidsboeket gehouden. Die heb ik na het trouwen gedroogd en ligt momenteel nog steeds op onze kast te stralen! En wij wilde eigenlijk het liefst in Italië trouwen, uiteindelijk is dit niet gebeurd helaas! Wij hebben sowieso ruim 50 dag gasten en dan zou het wel een heel duur grapje worden (vliegtickets en iedereen moet dan zomaar even een vakantie regelen), niet iedereen is daarvan gediend.

  13. 11 maart 2020 / 11 maart 2020

    Leuk dat jullie lokale tradities gaan inbouwen. Dat geeft een extra dimensie!!

  14. 11 maart 2020 / 11 maart 2020

    Wat ontzettend tof dat je deze zomer gaat trouwen in Zweden! Leuk ook dat je ons meeneemt in de voorbereidingen en handig dat je er zoveel informatie bij geeft. Veel plezier met de rest van de voorbereidingen!

  15. 12 maart 2020 / 12 maart 2020

    Wat een geweldig avontuur, ik kijk nu al uit naar jullie mooie trouwfoto’s! Ik zou ook graag in Zweden trouwen dus ik lees aandachtig mee!

  16. 18 maart 2020 / 18 maart 2020

    Wat gaaf om te lezen hoe je zoiets op afstand regelt!

  17. 25 maart 2020 / 25 maart 2020

    Super interessant om te lezen! Fijn dat het allemaal vrij makkelijk kan. Ik hoop dat alles goed gaat komen nu ivm Corona.

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      25 maart 2020 / 25 maart 2020

      Dat hoop ik ook! Dit artikel werd geschreven net voordat het allemaal losbarsten.. voorlopig houden we goede hoop, we vinden het nog wat vroeg om conclusies te trekken. Dat kan over een maand of 1,5/2 ook nog.. maar het is wel even spannend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder