De westkust van Zweden is bezaaid met de mooiste eilanden. Een van de populairste plekken langs de 280 kilometer lange kustlijn van Bohuslän is misschien wel Marstrand. Met de prachtige Carlsten vesting, de witte huisjes en straten met kinderkopjes en rotsachtige stranden is het een hele populaire bestemming, zeker in de zomer. Maar eigenlijk is Marstrand in alle seizoenen een hele mooie bestemming. In dit artikel lees je alles over dit prachtige eiland.
Marstrand: een prachtige bestemming, het hele jaar door
Marstrand ligt op een klein uurtje van Göteborg, wat het een ideale bestemming maakt voor een dagtripje vanuit de stad. De plaats is gebouwd op de twee eilanden Koön en Marstrandsön (ön = het eiland) die van elkaar gescheiden zijn door een klein tochtje met de veerboot. In 5 minuten ben je al aan de overkant! Marstrand is de thuisbasis voor zo’n 1400 mensen, maar ondanks dat het zo klein is heeft de plaats van oudsher wel stadsrechten. Inmiddels valt de badplaats onder de relatief nieuwe gemeente Kungälv.
Ontdek meer van de stad Göteborg en haar omgeving via deze overzichtspagina!
Het meest bekend is Marstrand door het eiland Marstrandsön. In de zomermaanden neemt het aantal mensen op het eiland flink toe, als gevolg van een toestroom van toeristen. Want waar Marstrand van origine draaide op (haring) visserij en steengroeve handel, is het tegenwoordig vooral een toeristische bestemming voor met name zeilers en wandelaars.
Het wordt hier zelfs de zeilhoofdstad van Zweden genoemd! In de zomer wordt hier onder andere de prestigieuze zeilwedstrijd Match Cup Sweden georganiseerd. Ben je nog geen zeiler? Schrijf je dan in voor een van de cursussen die hier gegeven worden, want een betere plek om het te leren vind je haast niet.
De Carlsten vesting, kinderkopjes en houten huisjes
Als je met de veerpont richting Marstrandsön vaart, zie je de De Carlsten vesting al hoog boven het eiland uittorenen. Door de locatie van Marstrand, iets noordelijk van Göteborg, was het eiland de perfecte plek voor een vesting die de stad kon beschermen tegen gevaren vanuit de westkust. De vesting werd gebouwd in 1658, maar was 200 jaar later pas helemaal af. De arbeiders die werkten aan het fort waren gevangen uit heel Zweden. Jarenlang werd het gebouw gebruikt voor militaire doeleinden, maar inmiddels is het fort opengesteld voor bezoekers. Er is inmiddels zelfs een hotel in gevestigd!
Als je voet aan wal hebt gezet, valt meteen op hoe charmant dit plaatsje is. Ik schreef het hierboven al: straten met kinderkopjes, gekleurde huisjes en veel winkeltjes, met handwerk, kunst en natuurlijk kleding in dat typisch maritieme stijltje (met bijbehorende prijzen). Het is super leuk om hier lekker neer te strijken op een terrasje en te kijken naar alle zeilboten in de haven. Ik houd ervan!
Wandelend de natuur van Marstrand ontdekken
Maar bovenal is het de moeite om het centrum uit te wandelen en de natuur in te gaan. Dat is ook wat wij deden tijdens ons bezoek begin maart. We trokken de wandelschoenen aan voor een wandeling door de rotsachtige natuur. Naast de rotsen en de heide, is er ook best wat bosachtig gebied op het eiland. Er zijn verschillende wandelpaden waarmee je een mooi rondje kunt maken. Je kunt kiezen uit 3 uitgestippelde wandelroutes met verschillende moeilijkheidsgraden (variërend tussen de 3 en 4,5 km), maar er zijn zoveel tussenliggende paadjes, dat je daarmee prima je eigen wandeling en wandelduur kunt samenstellen.
Langs de route heb je verschillende vuurplaatsen waar je kunt picknicken en grillen. Zin in een frisse duik of zonnebaden? Ook dat kan natuurlijk! Op meerdere plekken kun je heel makkelijk het water in of lekker zonnen op de rotsen. Naar onze mening was het echt nog te fris voor een duik in het water, maar de zon scheen heerlijk dus we hebben een mooie wandeling kunnen maken.
Deze highlights mag je niet missen!
Tijdens de wandeling over het eiland kun je verschillende highlights tegenkomen. Sla deze plekken in ieder geval niet over:
- Nålsögat – Nederlands: het oog van de naald. Dit is een hele smalle doorgang tussen twee kliffen. Toch leuk om even te gaan kijken!
- S:t Eriks Grotta – Hier verstopten de eilandbewoners zich toen de Carlsten vesting in 1719 werd belegerd. In deze grot werden ook oude werktuigen gevonden, wellicht uit de tijd dat de grot aan de kust lag – zo’n 6000 jaar geleden.
- Het prachtige Societetshuset werd gebouwd in 1886. Het gebouw deed tot 1979 dienst als tijdelijke verblijfplaats voor de adel. Tegenwoordig wordt het verhuurd voor feesten, partijen en conferenties. Ik vond het vooral een prachtig gebouw.
- De uitkijktoren Lotsutkik staat op zo’n 50 meter boven zeeniveau. Vanuit daar kijk je mooi uit over het eiland!
Wanneer kun je het beste naar Marstrand gaan?
Veel mensen zullen zeggen dat je Marstrand het beste kunt bezoeken in de zomer. Dat is niet gek, want het is echt een zomerse bestemming. Veel restaurants en winkels zijn alleen in het hoogseizoen (juni – augustus) geopend. Uiteraard heb je in deze periode vaak mooi weer en veel zon.
Toch zou ik zeggen dat Marstrand het hele jaar een perfecte bestemming is voor een bezoekje. Het is in ieder geval een stuk rustiger dan in de zomer. Wij bezochten het eiland begin maart en het was fris, maar zonnig. Perfect voor een wandeling over het eiland! Er waren tijdens ons bezoek twee restaurants open: restaurant Storm en het Grand Hotel. Wij prikten een vorkje mee tijdens het lunchbuffet bij restaurant Storm en waren erg tevreden. Aanrader! Extra fijn: de hond mag hier gewoon mee naar binnen.
Hoe kom je in Marstrand vanuit Göteborg?
Marstrand is met het openbaar vervoer goed bereikbaar! Het schijnt de allerlaatste stop te zijn binnen het openbaar vervoer netwerk van Göteborg. Vanaf het centraal station in Göteborg ben je in een klein uurtje met de bus in Marstrand (Koön). Je stapt één keer over in het plaatsje Ytterby. Een enkele reis kost 72 SEK (€6,30, prijzen maart 2023) en een ticket koop je het beste via de app Västtrafik.
Lees in dit artikel alles over het openbaar vervoer in Göteborg
Met de auto naar Marstrand? Dan ben je zo’n 45 minuten onderweg vanuit het centrum. Het laatste stuk van de route alleen is al prachtig om te rijden! Marstrandsön is autovrij, dus je parkeert je auto op Koön voordat je met de veerboot naar de overkant gaat. Er is volop plek om te parkeren, zowel vlakbij de haven als langs de weg er naartoe. Maar, let op: het kan hier in de zomer wel heel druk zijn, dus kom vooral vroeg op op de dag.
De veerboot tussen Koön en Marstrandsön vaart het hele jaar door. Deze vaart overdag ieder kwartier en ’s nachts ieder halfuur. Een ticket koop je aan het loket, bij een loketmachine of online en kost 34 SEK per persoon (prijzen maart 2023). Je ticket is geldig voor zowel de heen- als de terugreis.
Overnachten in de buurt van Marstrand
Wil je iets langer in de omgeving van Marstrand verblijven? Groot gelijk heb je! Je hebt verschillende opties!
- Marstrands Familjecamping is gelegen aan zee. De camping heeft plaatsen met afbakening, maar er worden ook trekkershutten aangeboden. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.
- Op Marstrand zelf vind je diverse hotels en holiday homes, vanaf 3 sterren. Denk bijvoorbeeld aan overnachten in het kasteel (heel bijzonder!) of het prachtige grand hotel.