Today, we vote!

Today, we vote

Vandaag is het dan zover: de Tweede Kamer verkiezingen. Een belangrijke dag, omdat dit de dag is waarop wij ons mogen uitspreken over onze idealen en wat wij belangrijk vinden. Ik durf zelfs te zeggen dat een dag als vandaag een klein beetje een feestdag is. Het is de feestdag der democratie: Today, we vote! Politieke partijen én veel media waren er enorm druk mee de afgelopen weken: ik kon de radio niet aanzetten of mijn social accounts openen en er kwam een lijsttrekker of politiek statement voorbij. Buitenlandse journalisten volgen met enorme belangstelling wat er in ons landje gaat gebeuren vandaag, omdat wij de eerste zijn in Europa waar verkiezingen gehouden worden sinds Brexit en de verkiezingen in de USA. Wat gaat het worden.. gaan we massaal voor links, of overwint toch de rechterhelft? Komen de jongeren massaal opdagen of laten ze het afweten, zoals in het buitenland verschillende keren gebeurde? En welke stempel drukken zij op deze verkiezingen? Allerlei vragen die de komende dagen beantwoord zullen worden.

Jouw stem telt

Voor mijn gevoel werden jongeren in deze verkiezingsstrijd meer dan ooit aangesproken om te gaan stemmen. Dit is onder meer te danken aan Tim Hofman en zijn Stembus, maar ik vermoed ook door de aanwezigheid van veel partijen op sociale media. Je moet jongeren toch benaderen op de plekken waar ze te vinden zijn. Een goede ontwikkeling, want deze groep vormt de toekomst en moet daarom juist gehoord worden. Ik zie veel jongeren op internet zich uitspreken dat ze gaan stemmen of dat ze zich zelfs aangesloten hebben bij een politieke partij. Maar er zijn ook veel mensen die nog een beetje twijfelen. Tussen twee partijen, of misschien over welke persoon ze dan willen aankruisen. Sommige beslissen letterlijk in het stemhokje welk vakje zij rood maken, zag ik al op Twitter. Er zijn ook mensen die zo erg twijfelen of zeggen: ‘mijn stem betekent toch niets, dus ik blijf lekker thuis’. Maar nog nooit was jouw stem zo belangrijk als nu. Niet stemmen is wat mij betreft geen optie. Dus twijfel je nog? Kom dan nu nog in actie en informeer jezelf, zodat je weloverwogen dat hokje in kunt stappen vandaag.

Nu heb ik al eens geschreven over waarom je moet gaan stemmen, maar wat nou als je het nog niet weet? Sla je dan het stemhokje over vandaag of beslis je pas op het laatste moment? Je hebt nog tot 21.00 uur vanavond om te gaan stemmen, dus gebruik die tijd om je een klein beetje te verdiepen in de opvattingen van de partijen waar je tussen twijfelt. Ga naar stemwijzer.nl of jongerenkieswijzer.nl en check hoe jouw antwoorden in verhouding staan tot de ideeën van de politieke partijen die meedoen. Je kunt ook wat video’s bekijken (zoals deze van Vice of deze van Tim Hofman) als dat je wat beter ligt.

Stemmen: een klein feestje

Voor mij persoonlijk was de keuze niet moeilijk. Ik ben zoals eerder gezegd lid van een politieke partij en stem bewust op een vrouw, omdat ik vind dat zij op een ontzettend krachtige manier haar werk doet én omdat ik vind dat de balans tussen mannen en vrouwen anno 2017 wel eens rechtgetrokken mag worden. Duizenden jaren mannenpolitiek versus 100 jaar vrouwen in de politiek, dat krijg je niet zomaar in balans. Dat moeten we doelbewust stimuleren vind ik, om diverse redenen. Een ervan is dat de zichtbaarheid van vrouwen op gerespecteerde posities ervoor zorgt dat zij fungeren als rolmodel voor andere vrouwen en meisjes, met en zonder politieke ambities. Maar goed, in the end maakt het niet uit waar je op stemt.. als je maar gaat. Ik ga vanavond na mijn werk naar de stembus, want ik doe dat over het algemeen liever in alle rust dan even snel snel voordat ik naar kantoor ga. Een klein feestje is het vandaag en ik hoop dat je het mee viert.

Heb jij al gestemd vandaag? Zo niet: ben je er al uit of twijfel je nog?

Delen:

7 Reacties

 1. 15 maart 2017 / 15 maart 2017

  Wat een goeie blogpost! Ik ben het helemaal met je eens: maak gebruik van je kiesrecht, dat hadden we immers niet altijd. Ik vind het heel spannend vandaag, want ik ben bang dat de angst overwint en we straks allemaal ons haar moeten blonderen of zo (ik overdrijf). Maar ik ga sowieso stemmen!

  • twintigennogwat
   15 maart 2017 / 15 maart 2017

   Goed van je Anneke! Ben ook heel benieuwd!

 2. 15 maart 2017 / 15 maart 2017

  Ik heb vanochtend gestemd hoor! Al duurde het wel lang voordat ik wist op wie ik precies moest stemmen (of ja, welke partij). Uiteindelijk ben ik eruit gekomen en heb ik vanochtend gestemd! Nu de uitslag nog afwachten..

 3. 15 maart 2017 / 15 maart 2017

  Ik moest vandaag werken, ga zo eten maken, eten en dan naar de stembus :)

 4. 15 maart 2017 / 15 maart 2017

  Er hangt vandaag voor mijn gevoel echt een heel positieve sfeer en de opkomst gaat volgens mij hoog zijn! Nu maar hopen dat de uitslag ook goed is.

  • twintigennogwat
   15 maart 2017 / 15 maart 2017

   Jaa klopt, dat gevoel had ik ook! Meer dan 80% opkomst… dat is in elk geval al goed! Benieuwd naar de def. uitslag

 5. 20 maart 2017 / 20 maart 2017

  Ik vind het heel jammer wanneer mensen niet gaan stemmen, elke partij heeft zijn voor en nadelen maar geen stem is een verloren stem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder