Vier zomers, vier liedjes

zomer 15

Het luisteren naar liedjes gaat bij mij vaak gepaard met het ophalen van herinneringen. Ik koppel muziek (vaak onbewust) aan het moment dat ik dat nummer hoor, een periode of bijzondere gebeurtenissen. Vooral bij zomernummers kan ik me vaak nog precies tot op het moment herinneren waar ik die zomer was, met wie en wat ik deed. Hoe dat kan weet ik niet, maar het heeft vast iets te maken met de ontspannen sfeer, het avontuur opzoeken en het bewust genieten van de vrije momenten met je geliefden om je heen. Vandaag neem ik je mee in mijn herinnering en vertel ik je meer over de vier zomers sinds 2012 die voor mij onlosmakelijk verbonden zijn met vier liedjes.

2012: Guus Meeuwis – Als de liefde

De zomer van 2012. Het is de zomer van Michel Teló’s Ai Se Eu Te Pego en Gusttavo Lima’s BalladaMijn eerste serieuze diploma is in the pocket: ik heb mijn bacheloropleiding Nederlands afgerond. Deze zomer kenmerkt voor mij blijdschap  – want ik was na mijn terugkeer in Nederland echt wel klaar met deze studie – maar ook onzekerheid, want wat ga ik hierna doen? Er zijn zoveel mogelijkheden! Aan het einde van de zomer trouwt mijn broer met zijn grote liefde in het zonnige Frankrijk. Gedurende de zomer oefen ik met mijn neef het nummer Als de liefde om het op de trouwdag met veel bibbers in de knieën te zingen voor mijn broer en zijn vrouw omdat zij dit nummer zo mooi vinden. Bij het horen van dit nummer denk ik meteen terug aan deze vrolijke, zonovergoten en liefdevolle dag.

2013: Avicii – Wake me up

Een jaar later. Mijn vriend en ik staan aan de vooravond van onze eerste roadtrip samen. In de anderhalf jaar dat we nu samen zijn hebben we Zweden, wat ik gekscherend mijn tweede thuisland noem, al wel bezocht maar nu ga ik het hem ook in de zomer laten zien. Onze roadtrip wordt iets ingekort door een hertentamen dat ik moet maken (voor de Master die ik inmiddels volg) en dat verplaatst is in de planning, maar vijf minuten na het opschrijven van mijn laatste woord zitten we in de auto. Wat me van deze zomers vooral bijstaat: lange autoritten over onverharde wegen door de Zweedse bossen waarbij we niemand tegenkomen. En op de radio Avicii’s Wake me up. Ik waan me bij het horen van dit nummer weer even in de roeiboot op het prachtige meer, in de haven waar we verse vis eten en in het kleine tentje waarin we sliepen.

2014: Mr. Probz – Waves remix

In Nederland kennen we de superhit Waves van Mr. Probz al even, maar in Zweden is vooral de remix van Robin Schulz een hit in de zomer van 2014. Het wordt platgedraaid en wij bouncen lekker mee, terwijl we voor het tweede jaar op rij een reis maken door Zweden. Dit keer besluiten we er een week aan te plakken ten opzichte van vorig jaar en gaan we drie weken op avontuur. Het weer is fantastisch, bijna tropisch en we maken we van héél dichtbij kennis met elanden, de stad Umeå en de spoorfiets. Wat een geweldige herinneringen.. ik denk met ontzettend veel liefde en plezier terug aan deze reis!

2015: Darin – Ta mig Tillbaka

En dan nu, 2015! Op het moment dat je dit leest zit ik met mijn vriend in de auto, op weg van Noorwegen via Midden-Zweden naar Noord-Zweden. Inmiddels staat er 3000 kilometer op de teller en waarschijnlijk hebben we ongeveer het dubbele gereden als we weer thuis zijn. Het nummer van Darin is voor ons hét liedje van deze vakantie. Hij zingt: Det var en sommar som aldrig tog slut, för vi levde varenda minut. Oftewel: zijn liedje gaat over terugdenken aan zomers die eindeloos leken te duren en zo magisch lijken door de eenvoud zoals je die als kind ervaarde. Een prachtige zomerse gedachte, denk ik. Geniet van jouw zomer!

Welke liedjes zijn voor jou onlosmakelijk verbonden aan een bepaalde periode/ zomer?

Delen:

9 Reacties

 1. Isolde
  16 juli 2015 / 16 juli 2015

  Zelf ik niet zoveel met liedjes, maar ik wilde je wel even een compliment maken met de nieuwe foto op je homepagina! Je staat er ontzettend leuk op!

  • twintigennogwat
   17 juli 2015 / 17 juli 2015

   Dankjewel Isolde, super lief van je :-)

 2. 16 juli 2015 / 16 juli 2015

  Wat een leuk artikel! Ik weet niet meer precies welk jaar het was, maar ‘Love you more’ van Racoon was net uit. Ik heb er geen romantisch verhaal bij, maar ik had die zomer een vakantiebaantje (bessen plukken), waarvoor ik supervroeg opstond om de warmte voor te zijn. In die periode hoorde ik dat liedje heel vaak op de radio als ik me klaar aan het maken was. Die herinnering komt elke keer wel terug!

  • twintigennogwat
   16 juli 2015 / 16 juli 2015

   Ik vind het best een romantisch verhaal hoor Audrey! In ieder geval een mooie en levendig herinnering :) Thanks for sharing!

 3. 17 juli 2015 / 17 juli 2015

  wat grappig en sommigen nummers kende ik geen eens haha. Wat leuk de verhalen die erbij staan.

 4. Eline
  17 juli 2015 / 17 juli 2015

  Wat een leuk artikel! ik heb ook voor elke zomer wel een liedje jaa :) zo is het liedje Euphoria van het Eurovision songfestival van 2012 echt mijn liedje van 2012 geweest. Ik leerdie die zomer mijn vriend kennen en we gingen dan altijd met zijn cabrio rondtoeren door België, heerlijk in de zon tussen de heuvels en met dit liedje aan, haha. Zo zie ik bij dit liedje altijd een beeld voor me dat we zo een berg af rijden en bij het stukje : we are going up up up, reden we net die berg op…oké vaag verhaal haha, maar echt een tof artikel dus!

 5. 18 juli 2015 / 18 juli 2015

  Waves vind ik nog steeds een heel goed nummer! :)

 6. 20 juli 2015 / 20 juli 2015

  Wat een heerlijk en leuk artikel heb je er van gemaakt zeg meis <3 Ik heb dus precies hetzelfde als dat jij hebt: bij elke vakantie heb ik wel een bepaald nummer wat mij weer gelijk terugbrengt naar die vakantie, echt heerlijk! X

 7. 21 juli 2015 / 21 juli 2015

  Ja wake me up and waves, geweldige nummers. Wat een super tof idee zo’n blogje met per jaar een liedje. Ik heb ook een aantal liedjes met fijne herinneringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder